MPGA nariams

Jūrų žuvis gali sumažinti krūties vėžio tikimybę, rodo tyrimas

2 liepos, 2013

Moterims reguliariai valgant riebią jūrų žuvį, gali sumažėti tikimybė susirgti krūties vėžiu, rodo didelis tyrimas, kurį atliko JAV ir Kinijos mokslininkai.

Tokios žuvys kaip Atlanto silkė, skumbrė, lašiša ir tunas turi itin vertingų n-3 grupės polinesočiųjų riebalų rūgščių (PNRR). Joms priskiriamos eukozapenteno rūgštis (EPR) ir dokozahekseno rūgštis (DHR), kurių turi omega-3.

JAV ir Kinijos mokslininkai panaudojo duomenis 21 tyrimo, kuris nagrinėjo žuvies ir n-3 PNRR įtaką žmogaus sveikatai. Tie anksčiau paskelbti tyrimai apėmė daugiau kaip 800 tūkst. moterų Jungtinėse Valstijose, Europoje ir Azijoje, iš jų maždaug 20 tūkst. susirgo krūties vėžiu. Tiriamųjų stebėsena truko nuo 4 iki 20 metų.

Naujo tyrimo ataskaitą paskelbė britų žurnalo BMJ interneto svetainė, praneša „HealthDay News”.

Žuvis turi įvairių polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios smegenų, kraujagyslių ir imuninės sistemos veiklai. Riebiosios rūgštys taip pat siejamos su kita nauda sveikatai, kaip kad mažesnė širdies susirgimų tikimybė.

Naujausias tyrimas leido padaryti išvadą, kad įvairios PNRR siejamos su mažesne tikimybe susirgti krūties vėžiu.

Daug PNRR vartojusioms moterims ta tikimybė buvo 14 proc. mažesnė. Taip pat nustatyta, kad kasdieninį riebiųjų rūgščių vartojimą padidinus po 0,1 gramo, krūties vėžio tikimybė sumažėja 5 proc.

Tyrimo autoriai rekomenduoja per savaitę suvalgyti vieną ar dvi riebios jūrų žuvies porcijas.

Kartu jie pripažįsta negalį tvirtai pasakyti, kaip PNRR mažina krūties vėžio riziką. Viena galimybių yra tai, kad riebiosios rūgštys gali turėti įtakos molekulėms, kurios dalyvauja susidarant ląstelėms ir dauginantis vėžinėms ląstelėms.

Dvi JAV mokslininkės, kurios vertino naujojo tyrimo rezultatus prieš juos paskelbiant, pateikia tam tikrų išlygų, Nors tyrimo imtis buvo itin didelė, žuvies vartojimo ir krūties vėžio mažesnės tikimybės ryšys nebūtinai yra priežastinis, teigia dr. Stephanie Bernik, kuris yra Niujorko Lenox Hill ligoninės vyriausioji onkologijos chirurgė.

Dr. Joanne Mortimer, Kalifornijos vėžio centro moterų vėžio programų direktorė, pastebi, kad daugiausia PNRR vartojusios moterys galbūt daugiau sportavo ir laikėsi kitų sveiko gyvenimo įpročių.

Šios specialistės pataria ne tik valgyti žuvį, bet ir nuolat sportuoti, valgyti daug vaisių ir daržovių ir nerūkyti, kad sumažėtų krūties ir kitų rūšių vėžio tikimybė.

Krūties vėžys yra viena labiausiai paplitusių vėžio formų pasaulyje, 2008 metais jam teko 23 proc. visų susirgimų vėžiu ir 14 proc. mirties nuo vėžio atvejų.

Grįžti į ankstesnį puslapį