MPGA nariams

Lietuva sieks į europinį lygį iškelti maisto papildų iš trečiųjų šalių problemą

18 spalio, 2013

Lietuvos atstovams susitikus su Europos savigydos pramonės asociacijos vadovu, nutarta, kad bus siekiama bendrai spręsti į Europos Sąjungą iš trečiųjų šalių patenkančių maisto papildų problemas.

„Viena vertus, kaip pasienio valstybė Lietuva kenčia nuo nelegalaus maisto papildų „šaudyklinio” importo iš Rytų, kita vertus – kaip ir visa Europos Sąjungos rinka – nuo prekybos internetu amerikietiškais, kiniškais, rusiškais ir kitų šalių produktais, kurie gali kelti pavojų žmonių sveikatai”, sako Maisto papildų gamintojų asociacijos (MPGA) direktorė Neringa Bulakienė.

Šią problemą ji iškėlė susitikusi su Europos savigydos pramonės asociacijos (Association of the European Self-Medication Industry, AESGP) generaliniu direktoriumi dr. Hubertus Cranz. Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai, dr. H. Cranz dalyvavo Trakuose vykusiame Europos Komisijos Vaistų prieinamumo platformos susitikime, kuriame aptartos ES vaistų kainodaros ir kompensavimo aktualijos.

Dr. H. Cranz pripažino, kad maisto papildai iš trečiųjų šalių Europos Sąjungos rinkai yra problema, tačiau pastebėjo, kad nė viena ES valstybė šios problemos dar nėra iškėlusi oficialiai.

Todėl Lietuvos iniciatyva, jei ji būtų pateikta AESGP, būtų sveikintina ir turbūt susilauktų kitų šalių paramos, sakė dr. H. Cranz.

Kaip tik susitikimo dieną JAV paskelbta tyrimo ataskaita, jog tarp kultūristų populiarus maisto papildas „Driven Sports Craze” turi daug metamfetaminui analogiškos medžiagos, kurios poveikis žmogui nėra ištirtas. Šių papildų internetu galima nusipirkti ir Lietuvoje, nors jų gamintojas teigia gamybą nutraukęs prieš mėnesį.

Nuo 1964 metų veikianti AESGP yra įtakinga lobistinė institucija, turinti oficialų Europos Tarybos nevyriausybinės organizacijos statusą, jos nariais yra 26 valstybių asociacijos ar didieji gamintojai. AESGP daugiausia rūpinasi berecepčių vaistų problematika, taip pat apima maisto papildus ir medicinos prietaisus.

MPGA vienija vienuolika Lietuvos bei kitų Europos Sąjungos šalių narių maisto papildų, specialiosios paskirties maisto produktų bei bereceptinių vaistinių preparatų gamintojus ir gamintojų atstovus Lietuvoje.

Grįžti į ankstesnį puslapį