MPGA nariams

Kalcis gerina kraują ir nekelia pavojaus moterų širdžiai

22 gegužės, 2014

Dvi tarpusavyje nesusijusios metaanalizės padarė išvadą, jog kalcis nedidina tikimybės moterims susirgti širdies ligomis, o JAV atliktas tyrimas parodė, kad kalcis ir vitaminas D gerina svarbius kraujo rodiklius.

Kalcis ir vitaminas D menopauzę išgyvenančioms moterims gali pagerinti cholesterolio rodiklius, ir daugiausia prie to prisideda padidėjęs vitamino D kiekis organizme.

Tyrimo ataskaitą paskelbė Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos žurnalo „Menopause” svetainė, praneša medicalnewstoday.com.

Mokslininkai jau nagrinėjo, ar kalcis ir vitaminas D gali pagerinti cholesterolio žmogaus kraujyje rodiklius, tačiau ankstesniuosiuose tyrimuose nebuvo atskirtas šių abiejų veikliųjų medžiagų poveikis.

Dabar tyrimo ėmėsi didelės JAV vyriausybinės programos „Moterų sveikatos iniciatyva” (Women’s Health Initiative, WHI) patikėtinių valdybos narys dr. Peter F. Schnatz, kuris su kolegomis nagrinėjo, kaip menopauzę išgyvenančioms moterims kalcis ir vitaminas D keičia cholesterolio kiekį kraujyje ir kaip kito vitamino D kiekis organizme.

Maždaug 600 moterų vartojo papildus arba placebą, buvo tiriamas jų kraujas.

Vitaminą vartojusioms moterims daugiau nei du kartus buvo didesnė tikimybė, jog vitamino D (25-hidroksivitamino D) kiekis kraujyje sieks bent jau 30 nanomolių litre kraujo, kaip rekomenduoja JAV medicinos institutas. Be to, tokių moterų mažo tankio lipoproteino („blogojo” cholesterolio) kiekiai buvo 4-5 punktais mažesni nei papildų nevartojusiųjų moterų.

Be to, mokslininkai nustatė, kad daugiau vitamino D sukaupusių moterų kraujyje buvo ir daugiau didelio tankio lipoproteinų („gerojo” cholesterolio) bei mažiau trigliceridų.

Kalcio ir vitamino D papildų vartojimas buvo ypač naudingas toms moterims, kurios buvo vyresnės, kurios šių maistinių medžiagų gaudavo mažiau ir kurių kraujo rodikliai pirmą kartą buvo išmatuoti žiemą, kai pats organizmas vitamino D sintetina mažiau. Reikšmės taip pat turėjo ir gyvenimo būdas. Papildai labiau padėjo padidinti vitamino D kiekius ir toms moterims, kurios nerūkė ir vartojo mažiau alkoholio.

Tyrimo autoriai neskuba daryti išvados, kad teigiamas kalcio ir vitamino D poveikis cholesteroliui reiškia ir tokią naudą, kaip mažesnis menopauzę išgyvenančių moterų sergamumas širdies ligomis, tačiau gautieji rezultatai primena, kad esant didesnei tikimybei, jog organizmui trūksta vitamino D, kalcio ir vitamino D papildų vartojimas gali padėti.

„Šio tyrimo rezultatai turėtų įkvėpti dar daugiau moterų būti apdarioms dėl kalcio ir vitamino D vartojimo kaip paprasto ir saugaus būdo pagerinti sveikatą. Vienas veiksmas gali suteikti daugialypės naudos”, sako Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos vykdomoji direktorė dr. Margery Gass.

Kai kurie ankstesniųjų tyrimų pateikė duomenų, kad kalcis gali padidinti tikimybę susirgti širdies ligpmis, tačiau tie duomenys buvo neišsamūs. Dabar labai didelę analizę atliko Bostono Brigham ir moterų ligoninės mokslininkai, kurie nerado duomenų, kad kalcio papildai moterims didintų širdies ligų tikimybę.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalo „Osteoporosis International” svetainė.

Mokslininkai išanalizavo duomenis apie kalcio vartojimą ir širdies susirgimus dideliame analitiniame stebėjimo tyrime, kuriame dalyvavo 74245 sveikos moterys slaugytojos (Nurses’ Health Study). Jos buvo stebimos 24 metus, siekiant nustatyti širdies smūgio ar infarkto tikimybę. Kalcio vartojimas tame tyrime buvo įvertinamas kas ketveri metai.

„Mūsų tyrimas prieš iki tol atliktus turi kelis ryškius pranašumus, įskaitant didelį dalyvių skaičių, ilgą stebėjimo laikotarpį, didelį kiekį mediciniškai užfiksuotą susirgimų širdies ligomis, išsamią informaciją apie mitybą ir kitus širdies ligų rizikos faktorius bei pakartotinį kalcio papildų vartojimo fiksavimą per 24 metų trukmės stebėjimo laikotarpį”, sako tyrimo vadovė dr. Julie Paik.

Mokslininkai nustatė, kad tyrimo pradžioje kalcio papildus vartojusios moterys buvo fiziškai aktyvesnės, mažiau rūkė, suvartodavo mažiau transriebiųjų rūgščių palyginti su tomis, kas kalcio papildų nevartojo. Per 24 stebėjimo metus užfiksuoti 2709 širdies smūgiai ir 1856 infarktai.

Be to, pasauliniame osteoporozės forume Ispanijoje trijų valstybių mokslininkai pristatė metaanalizės išvadas, jog kalcio papildų vartojimas – tiek su vitaminu D ar be jo, nepadidina rizikos pagyvenusioms moterims susirgti širdies ligomis ar tikimybę mirti dėl bet kokių priežasčių.

Australijos, Danijos ir JAV mokslininkai atliko metatyrimą, kuriam panaudojo anksčiau pasaulyje atliktų tyrimų duomenis apie kalcio vartojimą su vitaminu D arba be jo, širdies ligas ir mirštamumą dėl bet kokių priežasčių, kuris buvo mediciniškai patvirtintas.

Tokius kriterijus atitiko 13 tyrimų, kurie apėmė 63564 žmones ir kuriuose buvo užfiksuoti 3390 širdies susirgimai bei 4157 mirties atvejai nuo bet kokių priežasčių.

Mokslininkai padarė išvadą, kad kalcio vartojimas su vitaminu D ar be jo vyresnio amžiaus moterims nepadidino širdies ligų tikimybės ar mirtingumo dėl bet kokių priežasčių, praneša sciencedaily.com.

Grįžti į ankstesnį puslapį