MPGA nariams

Per mažas vitamino D kiekis organizme siejamas su didesniu mirtingumu

21 birželio, 2014

JAV mokslininkai nustatė, kad mažiai vitamino D organizme sukaupę asmenys pirma laiko miršta dukart dažniau nei tie, kas šio vitamino turi daugiau.

Kalifornijos universiteto San Diego medicinos mokyklos mokslininkai išanalizavo 32 anksčiau atliktus tyrimus, kurie nagrinėjo vitaminą D, kraujo sudėtį ir mirtingumą. Tie tyrimai apėmė daugiau nei 566 tūkst. žmonių iš 14 pasaulio valstybių.

Tyrimo vadovas dr. prof. Cedric Garland pastebi, kad prieš trejus metus nevyriausybinis Medicinos institutas paskelbė išvadą, kad per maži vitamino D (25-hidroksivitamino D, 25(OH)D) kiekiai organizme yra žalingi.

„Šis mūsų tyrimas tą išvadą paremia, tačiau žengia vieną žingsnį pirmyn. Medicinos instituto nustatyta kritinė 20 nanomolių litre kraujo riba buvo pagrįsta vien tik mažo vitamino D kiekio ir rizikos sirgti kaulų ligomis sąsaja. Savo išvadą mes grindžiame per mažo vitamino D kiekio sąsaja su rizika pirma laiko mirti dėl bet kokių priežasčių, ne tik dėl kaulų ligų”, sako dr. C. Garland.

Jis pastebi, kad 25(OH)D kiekis, kuris siejamas maždaug su puse mirtingumo atvejų, yra 30 nanomolių litre kraujo. Jo teigimu, šios ribos nepasiekia maždaug du trečdaliai JAV gyventojų.

JAV nacionalinis sveikatos institutas vaikams ir suaugusiems rekomenduoja vartoti po 15 mikrogramų vitamino D kasdien, tačiau viena tyrimo autorių mano, kad jo žmogaus organizmui reikia ir saugu vartoti kur kas daugiau.

„Šis tyrimas gydytojų bendruomenei ir plačiajai visuomenei turi pasitarnauti kaip svarbus patikinimas, kad vitamino D saugu vartotoji iki 100 mikrogramų kasdien. Tačiau visada verta pasitarti su savo gydytoju, jei keičiate vitamino D vartojimo kiekį, ir kasmet pasitikrinti 25(OH)D kiekį kraujyje. Kasdien vartoti daugiau kaip 100 mikrogramų gali būti naudinga kai kuriems pacientams medikų priežiūroje”, sako dr. Heather Hofflich iš tos pačios San Diego medicinos mokyklos.

Vidutinis tiriamųjų amžius atliekant pirmą kraujo tyrimą buvo 55 metai, stebėsenos laikotarpis vidutiniškai truko devynerius metus. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „American Journal of Public Health”, praneša sciencedaily.com.

Mokslininkai nesutaria, kiek per dieną žmogus turi gauti vitamino D. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, tačiau vis daugėja duomenų, kad vitamino D turi būti vartojama daugiau. Kai kurie mokslininkai mano, kad nuo 25 iki 50 mikrogramų per dieną.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresniojo amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus, kad sukauptų pakankamą vitamino D kiekį.

Vitamino D nepakankamumo simptomai yra raumenų skausmas, silpni kaulai, energijos trūkumas ir nuovargis, susilpnėjęs imunitetas, polinkis į depresiją ir nuotakų kaita, miego sutrikimai.

Grįžti į ankstesnį puslapį