MPGA nariams

Nustatytas leistinas kalio kiekis maisto papilduose

18 gruodžio, 2018

2018 m. gruodžio 18 d. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba išplatino pranešimą dėl leistino kalio kiekio maisto papilduose.

Kalis yra svarbus žmogaus organizmui, šis cheminis elementas padeda palaikyti raumenų ir nervų sistemos veiklą, tačiau pernelyg didelis jo kiekis yra pavojingas. Kalio perteklius gali iššaukti įvairius negalavimus – raumenų silpnumą, nuovargį, dilgčiojimo pojūtį ar pykinimą, o nuo ypač didelės koncentracijos gali net sustoti širdis. Todėl kalio preparatai turi būti vartojami atsakingai.

Kadangi kalio yra tiek maisto papildų, tiek vaistų sudėtyje, neretai iškyla klausimas: kas tai – maistas ar vaistas?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad maisto papildai yra maistas, ir jie skirti mitybai papildyti, o ne gydyti. Kad nepakenkti sveikatai, kalio preparatus vartoti reikia tikslingai ir atsakingai, o tiekiami rinkai produktai (maisto papildai ar vaistai) neturi klaidinti vartotojų.

Siekiant, kad Lietuvos rinkai būtų tiekiami tik saugūs maisto papildai, VMVT kartu su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos, nustatė maisto papildų ir vaistinių preparatų atskyrimo kriterijų kaliui – kalio kiekis per parą rekomenduojamame suvartoti maisto papildo kiekyje negali būti didesnis kaip 500 mg (25 % referencinės maistinės vertės). Todėl Lietuvos rinkai neturėtų būti tiekiami tokie maisto papildai, kurių per parą suvartojamame kiekyje kalio būtų daugiau kaip 500 mg, nes tokie produktai turėtų būti priskiriami vaistiniams preparatams.

VMVT pažymi, kad šiuo metu notifikuotų maisto papildų sąraše yra 7 maisto papildai, kurių rekomenduojamoje paros normoje kalio kiekis viršija 500 mg, tačiau šių papildų nagrinėjimas dar nėra baigtas. Vadovaujantis maisto papildų ir vaistinių preparatų atskyrimo kriterijumi, VMVT informuos tiekėjus apie draudimą juos tiekti Lietuvos rinkai, nes tokie papildai priskirtini vaistams ir jiems taikomos Lietuvos Respublikos Farmacijos įstatymo nuostatos.

http://vmvt.lt/naujienos/nustatytas-leistinas-kalio-kiekis-maisto-papilduose

Grįžti į ankstesnį puslapį