MPGA nariams

Vietoj vaistų – sauja maisto papildų

23 sausio, 2008

„Diena Media News” bendrovės leidžiamų laikraščių „Vilniaus diena”, „Kauno diena” ir „Klaipėda” priedas „Sveikata” sausio 22 dieną išspausdino straipsnį „Vietoj vaistų – sauja maisto papildų”. Jame aprašomas sukrečiantis Klaipėdos medikų piktnaudžiavimas, ligoniams brukant abejotinos vertės „papildus”.

Savigydos pramonės asociacijos direktorius Gytis Tamėnas taip komentavo straipsnyje aprašytus faktus:

„Visiškai neleistina, kad gydytojas bet kokius medikamentus ar maisto papildus trauktų iš savo kišenės ar rekomenduotų jų įsigyti ne vaistinėje. Gydymo įstaigose itin piktnaudžiaujama siekiant pasipelnyti iš ligos prispausto žmogaus. Maisto papildai, įvairūs veikliųjų medžiagų junginiai gali padėti ir neabejotinai padeda daugeliui žmonių. Tai įrodo daugybė mokslinių tyrimų. Svarbiausia – tinkamai papildus pasirinkti ir juos vartoti, jokiu būdu nepirkti brukamų produktų, galbūt net neregistruotų Lietuvoje preparatų, iš neaiškių organizacijų ir konsultantų, neturinčių reikiamo išsilavinimo ar licencijos tokiam darbui. Saugių ir žmogaus organizmui naudingų maisto paildų galima įsigyti tik vaistinėje”.

Pateikiame visą straipsnį:

Vietoj vaistų – sauja maisto papildų

Ligonius uostamiesčio medikai gydo net ir preparatais, skirtais gyvūnų parazitams naikinti
Eglė Petkutė

Gydytojas ar prekybininkas? Toks klausimas kilo ne vienam pagalbos uostamiesčio gydytojų kabinetuose ieškojusiam ligoniui. „Sveikata” įsitikino, kad kai kurie medikai į paciento ligas žiūri pro pirštus – jiems svarbiau parduoti kuo daugiau maisto papildų.

Moteris pasijuto apgauta

„Niekada daugiau neisiu pas tą gydytoją, nebegaliu ja pasitikėti”, – tvirtai nusprendė klaipėdietė Liudmila Linovskaja. 53 metų moteris pasijuto apgauta, kai vietoj vaistų medikė jai paskyrė vartoti brangių maisto papildų.
Moterį jau keletą metų vargina širdies ir inkstų veiklos sutrikimai, ji drovisi pažvelgti į veidrodį, nes veidas nuolat patinęs. Ligonei neurologė paskyrė B grupės vitaminų ir patarė apsilankyti Jūrininkų ligoninėje veikiančiame fitoterapijos kabinete.
„Man skyrė maisto papildų už tris šimtus litų. Tokios sumos neturėjau. Tada man atseikėjo po keliolika skirtingų kapsulių. Jeigu tai būtų pardavinėjama kur nors turguje, net dėmesio nekreipčiau, tačiau rimtai susirgusi gydytoja patikėjau”, – piktinosi moteris.

Diagnozę nustatė iš veido

Į fitoterapijos kabinetą pirkti brangių maisto papildų klaipėdietę L.Linovskają siuntė Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Ambulatorinio konsultacinio skyriaus gydytoja neurologė Rima Buteikienė. Tačiau „Sveikatai” su šia gydytoja susisiekti nepavyko, nes ji nedirba dėl ligos, todėl žurnalistė nusprendė patikrinti, kokios konsultacijos vyksta fitoterapijos kabinetuose. Paaiškėjo, kad paciento sveikata ten dirbantiems medikams rūpi mažiausiai. Vadinamoji specialisto konsultacija tėra agresyvi prekyba.
Žurnalistė teigė neva serganti reumatine liga ir ieškanti, kaip galėtų pastiprinti savo sveikatą. Jūrininkų ligoninėje įsikūrusiame fitoterapijos kabinete dirbanti gydytoja prisistatė dietologe psichologe. Ji įdėmiai pažvelgė į pacientės veidą ir nusprendė, kokių papildų jai reikia. „Pažiūrėkite, kaip jūs atrodote. Jūs turbūt turite problemų dėl skydliaukės, o kaip širdis? Dar sergate reumatu? Jums būtina valyti žarnyną”, – greitakalbe bėrė konsultantė. Ji tikino, kad pasiūlyti maisto papildai gyvybiškai svarbūs ir ne mažiau kaip pusantro mėnesio patarė vartoti maisto papildą „Pau D’Arco Bark 1495″.

Platina veterinarijos klinika

„Pau D’Arco Bark 1495″ yra kapsulės, pagamintos iš skruzdžių medžio, kuris auga Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Preparato apraše pažymėta: „stipriai veikianti nuskausminamoji priemonė, stimuliuojanti imuninius procesus, gydoma sergant uždegiminėmis, kraujo ligomis, reumatu, odos ligomis, hipertonija, tuberkulioze, ŽIV”.
„Sveikata” išsiaiškino, kad šis preparatas, vadinamas maisto papildu, skiriamas ir gyvūnų parazitams naikinti. Jį galima įsigyti vienoje Kauno veterinarijos klinikų.
Pasiteiravus apie medikamentą, kuris skiriamas ir žmonėms, ir gyvūnams, kitame telefono laido gale pasigirdo juokas. Tačiau klinikos darbuotoja maloniai paaiškino, kad preparatas saugus ir jį žmogus drąsiai gali vartoti.

Gali paskatinti uždegimą

Klaipėdos universitetinės ligoninės Reumatologijos skyriaus vedėja Loreta Bukauskienė nemaloniai nustebo išgirdusi, kad pacientams siūloma gydytis ir maisto papildais, kurių poveikis gerai nežinomas.
„Jeigu pacientas serga ir tuo metu išgyvena ligos paūmėjimą, maisto papildai gali jam labai pakenkti. Preparatai, kurių sudėtyje yra šiltuosiuose kraštuose augančių vaistažolių, gali būti toksiški ir paskatinti uždegimus. Negaliu tvirtinti, kad maisto papildai žalingi, bet kad jie nekenkia, abejoju”, – kalbėjo specialistė. Ji akcentavo, kad prieš vartojant bet kokius medikamentus su kitais vaistais būtina pasitarti su gydytoju. Medikė taip pat pabrėžė, kad kai kurie maisto papildai pavojingi žmonėms, sergantiems autoimuninėmis ligomis, pavyzdžiui, reumatoidiniu artritu ar raudonąja vilklige.

Nereikia painioti su vaistais

Į fitoterapijos kabinetus pirkti brangių maisto papildų pacientus siunčia ir odos ligų bei ginekologijos specialistai.
Klaipėdos apskrities ligoninės konsultacinės poliklinikos Odos ir veneros ligų centro vadovė gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė neskubėjo teisti kolegų. „Neįžvelgiu čia jokios problemos. Maisto papildai negali pakenkti sveikatai”, – teigė ji.
Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė Jūratė Mačiulienė aiškino, kad maisto papildai skirti papildyti žmogaus maisto racionui ir priskiriami maisto produktų grupei.
„Įvairių grūdų batonėliai, hematogenas, baltymų kokteiliai irgi yra maisto papildai, tačiau ant jų pakuotės tai turi būti aiškiai pažymėta. Jų galima įsigyti vaistinėse, sporto klubuose, parduotuvėse. Tačiau maisto papildų nereikia painioti su vaistais ir vitaminais”, – patarė J.Mačiulienė. Ji pabrėžė, kad maisto papildai nėra gydyti skirti preparatai. Ne visi tai supranta, todėl ir nusivilia, kai sveikata nepagerėja.

Grįžti į ankstesnį puslapį