MPGA nariams

Chroniški širdies ligoniai su gudobele turi elgtis apdairiai

14 vasario, 2008

  Gudobelės ekstraktas teikia „žymios naudos” ir yra saugus vartoti pacientams su chroniškomis širdies ligomis, teigia britų mokslininkai, apžvelgę anksčiau atliktus tyrimus.

Tačiau nors šio ekstrakto preparatai parduodami be recepto, pacientai su chroniškomis širdies ligomis dėl jų vartojimo turi pasitarti su gydytoju, praneša „Reuters Health”.

„Viena vertus, turime duomenų, kad gudobelė turi poveikį chroniškoms širdies ligoms, tačiau žmogus pats sau tokių ligų diagnozuoti negali”, sako dr. Max H. Pittler iš  Peninsula medicinos mokyklos.

Gudobelės ekstraktas visame pasaulyje vartojamas chroniškoms širdies ligoms gydyti, kai mažėja širdies pajėgumas varinėti kraują. Tačiau tyrimų dėl gudobelės efektyvumo rezultatai yra prieštaringi.

Dr. Pittler ir jo kolegos apžvelgė 14 tyrimų, kai pacientams su širdies ligomis buvo duodama gudobelės ekstrakto ir placebo, o dešimties tokių tyrimų duomenis apibendrino,

Daugiausia buvo tiriama, kaip pacientai pakelia fizinius krūvius, kiek energijos jie gali išeikvoti treniruokliu ar kiek turėjo ištvermės. Mokslininkai nustatė, kad gudobelės ekstraktas palyginti su placebu pagerino širdies jėgą ir ištvermę, sumažino dusulį ir nuovargį.

Dr. Pittler pažymi, kad tyrimu buvo siekiama nustatyti gudobelės ekstrakto efektyvumą, o ne jo saugumą vartoti – tam reikėtų atlikti kiek kitokią analizę. Tačiau jis sako, kad pacientai su chroniškomis širdies ligomis turėtų tartis su gydytoju ir neturėtų patys imti vartoti gudobelės ekstraktą, kadangi jis gali sąveikauti su kitais vaistais.

Grįžti į ankstesnį puslapį