MPGA nariams

SPA pateikė dvi paraiškas pagal SAM nevyriausybinių organizacijų skatinimo programą

19 vasario, 2008

Savigydos pramonės asociacija (SPA) Sveikatos apsaugos ministerijos suregtam nevyriausybinių organizacijų (NVO) konkursui pateikė dvi paraiškas, kurios gali prisidėti ištiriant ir koreguojant Lietuvos gyventojų požiūrį į maisto papildus, vitaminus ir mineralus.

SPA siūlo surengti reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą apie maisto papildus, vitaminus ir mineralus, o apklausos rezultatus išanalizavus specialistams ir parengus rekomendacijas, siūloma surengti socialinės reklamos kampaniją per Lietuvos radiją.

„SPA pateiktų projektų siekiai visiškai atitinka Sveikatos apsaugos ministerijos įgyvendinamą visuomenės sveikatos priežiūros reformą”, – sako SPA valdybos pirmininkas Tauras Endriukaitis. – „Sveikatos apsaugos ministerijai  mes siūlome ilgalaikę, rimtą ir socialiai atsakingą partnerystę”.

Jau geras dešimtmetis, kai Europos Sąjungos valstybėse vis daugiau dėmesio skiriama atsakingam savarankiškam gydymuisi berecepčiais vaistais ir sveikatos stiprinimui maisto papildais (angl. „self-medication”), tikintis, kad piliečiai yra atsakingi už savo sveikatą ir kad jų pastangos gali sumažinti krūvius sveikatos priežiūros įstaigoms. Išnagrinėjusios žmonių elgesio modelius, daugelis Europos Sąjungos valstybių į savarankišką gydymąsi vaistais žiūri kaip į vis svarbesnį savo nacionalinės sveikatos politikos elementą.

Šiai tendencijai daug dėmesio skiria ir ją skatina ir Europos Komisija.

Šiemet Sveikatos apsaugos ministerija sveikatinimo veikloje dalyvaujančioms nevyriausybinėms organizacijoms  yra numačiusi skirti 400000 litų. Viena paraiška gali pretenduoti ne daugiau kaip į 25000 litų, tačiau viena NVO gali teikti paraiškas dviems projektams.

Grįžti į ankstesnį puslapį