MPGA nariams

SPA medicininės paskirties produktams siūlo numatyti pereinamąjį laikotarpį iki 7 metų

21 vasario, 2008

Savigydos pramonės asociacija (SPA) laiške Sveikatos apsaugos ministrui Rimvydui Turčinskui rekomendavo numatyti iki septynerių metų pereinamąjį laikotarį, per kurį medicininės paskirties produktai (MPP) būtų perkelti į į vaistinių preparatų kategoriją.

Iš asociacijos narių surinktais duomenimis, tiek laiko gali prireikti, kad būtų atlikti klinikiniai tyrimai  ir parengta atitinkama dokumentacija.

Kai kurie medicininės paskirties produktais buvo įregistruoti 2007 metais ir jiems išduoti pažymėjimai galios iki 2013 metų.

MPP grupė Lietuvoje buvo iki Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą, tačiau ji turi būti panaikinta kaip neatitinkanti ES normatyvų. Dabar šiai grupei priskiriama daugiau kaip 400 medicininės paskirties preparatų.

Medicininės paskirties produktų grupė Lietuvoje buvo įtvirtinta 2005 metais,  Sveikatos apsaugos ministrui patvirtinus medicininės paskirties produktų registravimo taisykles. Vėliau MPP grupė buvo įtvirtinta 2006 metais priimtame Farmacijos įstatyme kaip dalis farmacijos produktų.

Teisės aktų pakeitimams parengti Sveikatos apsaugos ministras šių metų sausį savo įsakymu sudarė darbo grupę, kuriai pavesta parengti siūlomų keisti teisės aktų, reglamentuojančių MPP, projektus iki š.m. birželio 1 d., o maisto papildus reguliuojančių teisės aktų – iki š.m. balandžio 1 d.

SPA, susipažinusi su minėtu įsakymu, išreiškia savo nuogąstavimus, kad į darbo grupę nebuvo įtraukti asociacijos nariai ir ją pateko tik valstybės institucijų atstovai. SPA vertinimu, tai sumažina grupės veiklos viešumą, sudaro pagrindą abejoti dėl grupės siūlymų bei sprendimų skaidrumo bei objektyvumo.

Tuo pačiu SPA mano, kad toks darbo grupės sudarymo principas nesudaro galimybių tinkamai parengti ir pateikti pastabų darbo grupei, į pateiktas pastabas gali būti neatsižvelgiama, todėl kiltų grėsmė dėl visuotinai pripažintų gero administravimo principų pažeidimo, o ypač – pareigos bendradarbiauti ir  konsultuotis su visuomenės interesams šioje srityje atstovaujančia organizacija.

SPA ministro R.Turčinsko prašo įtraukti SPA atstovus į darbo grupę medicininės paskirties produktus ir maisto papildus reglamentuojančių teisės aktų analizei atlikti ir jų pakeitimų projektams parengti.

Grįžti į ankstesnį puslapį