MPGA nariams

Neriebūs pieno produktai gali mažinti kraujospūdį

2 kovo, 2008

Naujas tyrimas parodė, kad moterys, kurios reguliariai vartoja neriebų pieną arba jogurtą, mažiau rizikuoja, kad joms išsivystys didelis kraujospūdis.

JAV mokslininkai ištyrė beveik 29 tūkstančius 45-erių metų ar vyresnių moterų. Nustatyta, kad tos moterys, kurios vartojo mažiausiai riebalų turinčius maisto produktus per dešimt metų turėjo kiek mažesnę tikimybę, kad joms išsivystys didelis kraujospūdis.

Tokį pat teigiamą poveikį mokslininkai nustatė tirdami, kiek moterys suvartoja kalcio ir vitamino D, kurio daugelis amerikiečių daugiausiai gauna su pieno produktais.

Tačiau kalcio ir vitamino D papildai atrodo nesusiję su kraujospūdžiu, rašoma medicinos žurnale „Hypertension”.

Iš šio tyrimo neaišku, kodėl papildai neturėjo teigiamo poveikio kraujospūdžiui. Tačiau kiti tyrimai yra parodę, kad kraujospūdis labiau sumažėja nuo įprastinio maisto nei nuo papildų.

Apskritai, tyrimų rezultatai rodo, kad maitinimasis turi būti įvairus ir visavertis, kad turėtų įtakos kraujospūdžiui, sako moksllininkų grupės vadovas dr.  Lu Wang iš Bostono.

Pasak jo, kalcis vis dėlto gali būti itin svarbus susiejant neriebius pieno produktus ir mažesnį kraujospūdį.

Kai mokslininkai išskyrė, kiek tirtos moterys vartojo kalcio, vien tik neriebiems pieno produktams priskiriamas teigiamas poveikis ženkliai sumažėjo, ir tai rodo, kad kalcio poveikis yra svarbi sudedamoji dalis.

Tyrimas apėmė 28886 vidutinio ir vyresnio amžiaus amerikietes, kurios jo pradžioje užpildė išsamų klausimyną apie savo mitybą. Per dešimt metų 8710 moterims išsivystė padidėjęs kraujospūdis, ir nustatytas 11 procentų rizikos skirtumas tarp vartojusiųjų mažiausiai ir daugiausiai riebalų turinčių pieno produktų.

Didesnio riebumo pienas ir jo produktai tiriamosioms nesuteikė jokių privalumų. Dr. Wang mano, kad natūralaus pieno riebalai neutralizuoja bet kokius kalcio ar kitų maisto papildų teikiamus pranašumus kraujo spaudimui, praneša „Reuters Health”.

Grįžti į ankstesnį puslapį