MPGA nariams

Magnis kai kuriems rūkoriams gali sumažinti insulto tikimybę

12 kovo, 2008

Švedų mokslininkai nustatė, kad daugiau vartojant magnio turtingo maisto gali sumažėti rūkančių vyrų rizika patirti insultą.

Karolio instituto Stokholme mokslininkai ištyrė 50-69 metų amžiaus 26,5 tūkst. suomių, kurie rūkė ir iki tyrimo pradžios nebuvo patyrę insulto. Tiriamieji buvo stebimi vidutiniškai 13,5 metų.

Atmetę su amžiumi ir dėl širdies veiklos atsirandančius veiksnius kaip diabetas ir padidėjęs cholesterolio kiekis kraujuje, mokslininkai nustatė, jog daugiausia magnio suvartodavę vyrai (vidutiniškai 589 miligramų per dieną) turėjo 15 procentų mažesnę riziką patirti insultą nei tie, kurie magnio suvartodavo mažiausiai (vidutiniškai 373 miligramai per dieną). Ši priklausomybė buvo ryškesnė tiriamųjų grupėje iki 60 metų amžiaus.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad kalcio, kalio ir natrio vartojimas su nesiejamas su insulto rizika. Tyrimo rezultatus skelbia žurnalas „Archives of Internal Medicine”.

Pasak tyrimo autorių, ar magnio papildų vartojimas mažina insulto tikimybę, galima nustatyti atlikus didelius ir ilgus tyrimais.

Apskritai pastaruoju metu nustatyta, kad mitybos pokyčiai gali sumažinti insulto tikimybę. Vienas svarbiausių insulto rizikos faktorių yra didelis kraujospūdis, ir jo sumažinimas pakeitus mitybą tą riziką gali sumažinti, praneša „HealthDay News”.

Magnio gausu neperdirbtuose grūduose, kruopose, žirniuose, pupelėse, riešutuose, razinose, grikiuose ir ryžiuose, taip pat kopūstuose, morkose, špinatuose, krapuose ir petražolėse.

Grįžti į ankstesnį puslapį