MPGA nariams

Vitaminas D mažina riziką susirgti diabetu

14 kovo, 2008

Tyrimo rezultatai rodo, kad mažamečiams vaikams duodant vitamino D papildų, gali būti sumažinta tikimybė, kad vėliau jie susirgs I-jo tipo diabetu.

Papildų gavę vaikai turėjo 30 procentų mažesnę tikimybę susirgti nei tie, kas vitamino D papildų nevartojo. I-jo tipo diabetas yra sunkiausia cukrinio diabeto forma, ja serga maždaug kas dešimtas diabetikas, susergama iki 40 metų amžiaus.

Mančesterio šv. Marijos moterų ir vaikų ligoninės specialistai naudojo penkių anksčiau atliktų tyrimų apie vitamino D papildų poveikį rezultatus. Nustatyta, kad kuo daugiau ir reguliariau vartojamas vitaminas D, tuo mažesnė tikimybė susirgti diabetu, praneša BBC.

I-jo tipo diabetas būdingas europietiškosios kilmės žmonėms, juo serga apie du milijonus europiečių ir Šiaurės Amerikos gyventojų. Tokių ligonių daugėja, ir manoma, kad nuo 2000 iki 2010 metų jų skaičius bus išaugęs 40 procentų.

I-jo tipo diabetui labai svarbu saulė. Pavyzdžiui, nustatyta, kad vaikui grėsmė susirgti yra 400 kartus didesnė Suomijoje nei Venesueloje.

Tačiau dr. Victoria King iš Didžiosios Britanijos fondo „Diabetes UK” mano, jog reikia atlikti kur kas daugiau tyrimų, kad galima būtų nustatyta tiesioginį vitamino D ir I-jo tipo diabeto ryšį.

Didžiosios Britanijos vyriausybės patarėjai yra rekomendavę, jog vitamino D papildai kūdikiams būtų duodami bent iki dvejų metų amžiaus, tačiau Anglijos vyriausiojo gydytojo tarnyba mano, kad tuos papildus reikia duoti iki penkerių metų amžiaus.

Grįžti į ankstesnį puslapį