MPGA nariams

Aspirinas gali mažinti astmos riziką moterims

17 kovo, 2008

Kas antrą dieną vartodamos 100 miligramų aspirino, moterys gali sumažinti riziką susirgti astma.

Tačiau, pasak JAV mokslininkų, reikia atlikti daugiau tyrimų, kad galima būtų rekomenduoti aspiriną būtent astmos prevencijai.

Medicinos žurnale „Thorax” paskelbto didelio tyrimo rezultatai rodo, kad vartojant aspiriną astmos tikimybė sumažėja 10 procentų, tačiau toks poveikis nepastebėtas viršsvorio turinčioms moterims.

Tyrimas apėmė maždaug 37 tūkstančius sveikų moterų, kurioms buvo skirtas aspirinas, vitaminas E, abu preparatai ar nė vieno iš jų. Tos moterys buvo patekusios į JAV nacionalinį moterų sveikatos tyrimą.

Per dešimt metų trukusį stebėjimą astma buvo nustatyta 872 moterims, kurios vartojo aspiriną, ir 963-ims, kurios jo nevartojo, o tai sudaro 10 procentų rizikos skirtumą. Įtakos astmai neturėjo amžius, rūkymas, fizinis aktyvumas, hormonų ar vitamino E vartojimas.

„Šie tyrimo rezultatai patvirtino ankstesniuosius, kai nustatytas teigiamas nedidelių dozių aspirino poveikis vyrams, susirgusiems astma”, sako dr. Tobias Kurth iš Bostono moterų klinikos.

Pasak jo, nedideliais kiekiais vartoti aspiriną pirmiausia rekomenduojama tam, kad būtų išvengta širdies priepuolių ir insulto, praneša „Reuters Health”.

Grįžti į ankstesnį puslapį