MPGA nariams

Kūdikių kaukolės gali suminkštėti dėl vitamino D trūkumo

28 kovo, 2008

Vitamino D trūkumas nėštumo laikotarpiu gali būti susijęs su kūdikio galvos kaulų suminkštėjimu, teigia Japonijos mokslininkai.

Jie taip pat nustatė, kad maitinimas krūtimi nenaudojant vitamino D papildų šio vitamino trūkumą gali prailginti, o tai vėliau gali sukelti rimtų problemų, įskaitant sumažėjusį kaulų tankį ir I-jo tipo diabetą.

Pasak dr. Tohru Yorifuji iš Kioto universiteto ligoninės, apskritai sveikų vaikų kaukolės kaulų suminkštėjimas paprastai buvo vertinamas kaip fiziologinė būsena, nereikalaujanti gydymo. Tačiau pastarieji tyrimų rezultatai rodo, kad taip gali atsitikti dėl negydomo vitamino D trūkumo.

Mokslininkai ištyrė 1120 kūdikių ir nustatė, kad jiems esant 5-7 dienų amžiaus, 246 kūdikių (22 procentai) kaukolės kaulai buvo suminkštėję, taip pat nustatė didelę priklausomybę nuo metų laiko. Tai rodo, kad kūdikių kaulų būsena siejama su D vitamino kiekiais nėštumo laikotarpiu ir greičiausiai tai susiję su tuo, kiek nėščioji gauna saulės. Saulės spinduliams krentant ant žmogaus odos, organizmas generuoja vitaminą D.

Pasak mokslininkų, vitamino D trūkumas kūdikių organizme gali atsiliepti vėliau, ypač maitinamiems krūtimi nenaudojant D vitamino papildų. Daugiau nei pusė kūdikių su suminkštėjusiais galvos kaulais turėjo ženkliai mažesnę 25-OH vitamino D koncentraciją serume. Kai kurie tokių kūdikių turėjo padidėjusią skydliaukės liauką, o tai irgi yra būdinga vitamino D trūkumui.
Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, praneša „Reuters Health”.

„Kol neatlikta daugiau tyrimų apie vitamino D trūkumą nėštumo laikotarpiu,  mes siūlome, kad kūdikiams su suminkštėjusiais galvos kaulais būtų duodama vitamino D arba – tai būtų dar geriau – kad vitaminą D vartotų visos nėščiosios”, sako dr. Yorifuji.

Keli pastarojo meto tyrimai yra nustatę, kad vitamino D trūkumas vėl išryškėjo net ir išsivysčiusiose šalyse. Paprastai vitamino D trūkumas sukelia kaulų ligas kaip vaikų rachitas arba suaugusiųjų kaulų suminkštėjimas, taip pat gali padidinti riziką susirgti skleroze, I-jo tipo diabetu ir tiesiosios žarnos vėžiu.

Grįžti į ankstesnį puslapį