MPGA nariams

Europos farmacijos pramonės lyderiai siekia, kad ES stipriau kovotų su vaistų padirbinėjimu

20 birželio, 2008

Paryžiuje posėdžiavę Europos farmacijos pramonės lyderiai paragino Europos Sąjungos institucijas, kad jos stipriai kovotų su vaistų padirbinėjimu. Jie siekia, kad būtų uždrausta perpakuoti vaistus,  kad būtų įdiegta vieninga ES sistema vaistams identifikuoti ir kad būtų nustatytos didesnės bausmės už prekybą padirbtais vaistais.

„Laikas, kad Europa imtų veikti kaip varomoji jėga kovoje su šiuo baisiu nusikaltimu”, sako  Jean-Francois Dehecq, Europos farmacijos pramonės asociacijos (EFPA) viceprezidentas ir „Sanofi-Aventis” bendrovės pirmininkas. „Organizuotos nusikalstamos grupuotės, veikiančios tarptautiniu mastu ir vardan pelno žaidžiančios žmogaus gyvybe, turi būti sunaikintos ryžtingais veiksmais, nuolatiniu persekiojimu ir tinkamomis sankcijomis – tiek civilinės, tiek ir  baudžiamosios teisės. Dabar galiojančios Europos Sąjungos narių baudos yra neadekvačios. Efektyviam baudžiamajam persekiojimui reikia administracinių ir operatyvinių priemonių ir išteklių”

ES statistika rodo, kad 2007 metais ES šalių muitinės sulaikė 4,081 milijono medicininių produktų pakuočių. Daugiausia padirbtų medikamentų parduodama internetu, tačiau jų atsiranda ir įprastinėse vaistinėse.

Padirbtuose vaistuose aptinkama nuodingų medžiagų, nerandama aktyviosios medžiagos arba jos kiekis yra netinkamas. Klastotojai taikosi į žmogaus sveikatai itin reikšmingus vaistus, įskaitant tuos, kurie skirti vėžiui, širdies ligoms, psichiniams sutrikimams ir infekcijoms gydyti.

Tikimasi, kad griežtesni ES įstatymai bus priimti iki metų pabaigos kaip dalis „farmacijos paketo”. Europos Komisija pavasarį visuomenei svarstyti pateikė projektus, kurie numato, kad medikamentai būtų itin sandarūs ir kad juos būtų draudžiama perpakuoti.

Vaistų padirbinėjimo problematikai EFPA sukūrė video siužetą, kurį galima pasižiūrėti per šią nuorodą http://www.youtube.com/watch?v=83xPn9b32ts.

EFPA vienija 32 nacionalines asociacijas ir 43 didžiausias farmacijos bendroves.

Grįžti į ankstesnį puslapį