MPGA nariams

Britai perspėjami vartoti mažiau antibiotikų

24 liepos, 2008

Bendrosios praktikos gydytojams Didžiojoje Britanijoje rekomenduojama neskirti antibiotikų pacientams dėl įprastinio kosulio ir peršalimo, taip taupant nacionalinės ligonių kasos lėšas.

Su receptu skiriami antibiotikai siejami ir su atsiradusiu „supervirusu”, kuris atsparus gydymui.

2007 metais Didžiojoje Britanijoje gydytojai išrašė apie 38 milijonus antibiotikų pakuočių, kurios nacionalinei ligonių kasai kainavo 175 milijonus svarų.

Nacionalinis sveikatos ir klinikinio meistriškumo institutas (NICE) teigia, kad šie vaistų poveikis gydant kosulį ir peršalimą nėra pakankamas, tačiau komplikacijos mažai tikėtinos, jei jų nevartojama.

Statistika rodo, kad ketvirtadalis britų kasmet apsilanko pas savo bendrosios praktikos gydytoją dėl kvėpavimo trakto infekcijos, kuriai tenka 60 procentų šių gydytojų išrašomų antibiotikų.

Tačiau NICE paskelbtose rekomendacijose teigiama, kad gydytojai turėtų neskubėti vaikams ir suaugusiems pacientams iš karto skirti antibiotikus dėl ausies uždegimo, gerklės skausmo, sinusito,  kosulio ir peršalimo, tačiau vyresniems nei 65 metų pacientams su tokiais pat simptomais antibiotikus verta skirti neatidėliojant.

NICE taip pat pateikia rekomendacijų, kada išrašyti antibiotikų, įskaitant ir tuos atvejus, kai šių vaistų galima būtų nusipirkti vėliau, jei paciento savijauta pablogėtų.

Ir anksčiau gydytojams buvo rekomenduojama liautis skyrus antibiotikus dėl kosulio ar peršalimo, tačiau išlieka susirūpinimas, kad jų ir toliau išrašoma pernelyg dažnai, praneša BBC.

NICE yra nepriklausoma institucija, kuri visuomenei, gydytojams ir valdžios institucijoms teikia rekomendacijas, kaip saugoti sveikatą ir gydyti įvairius negalavimus.

Grįžti į ankstesnį puslapį