MPGA nariams

Pieno produktai vaikystėje sustiprina kaulus

19 rugpjūčio, 2008

Jei ikimokyklinio amžiaus vaikas per dieną du ar daugiau kartų valgys pieno produktų, paauglystėje jo kaulai bus stipresni ir sveikesni, teigia amerikiečių mokslininkai.

Jų atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad jei 3-5 metų vaikai bent dukart per dieną valgė pieno produktų,  tokių vaikų kaulai paauglystėje turėjo didesnį kaulų tankį ir kaulų mineralinę masę.

Palyginti su mažiau pieno produktų vaikystėje gavusiais bendraamžiais, tokių paauglių kaulų mineralinė masė vidutiniškai buvo 175 gramais didesnė.

Tai apskaičiuota, atsižvelgus į visus kitus veiksnius, lemiančius kaulų augimą, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią numato paskelbti žurnalas „The Journal of Pediatrics”.

Tyrimas pabrėžia, kokį svarbų vaidmenį vaikystėje vaidina pieno produktai – „esminis proteinų, kalcio ir kitų maistinių medžiagų, įskaitant fosforą ir vitaminą D, šaltinis”, teigia tyrėjas Lynn Moore iš Bostono universiteto medicinos mokyklos.

Tyrimas taip pat nustatė, kad dar sveikesni kaulai buvo tų vaikų, kurie ne tik du ar daugiau kartų per dieną gaudavo pieno produktų, bet ir suvartodavo apie 120 gramų mėsos arba kitų ne pieno kilmės proteinų – tokių paauglių kaulų mineralinė masė vidutiniškai buvo daugiau kaip 300 gramų didesnė, praneša „HealthDay News”.

Mokslininkai išanalizavo anksčiau atlikto tyrimo informaciją apie 106 vaikus, kurie buvo stebimi 12 metų nuo 3-5 metų amžiaus. Taip pat naudotasi JAV žemės ūkio departamento informacija apie tai, kiek vaikai vidutiniškai suvartoja pieno ir kitų produktų.

Grįžti į ankstesnį puslapį