MPGA nariams

Vitamino D nepakankamumas siejamas su dažnesniu moterų klubo lūžiu

20 rugpjūčio, 2008

Nepakankamas vitamino D kiekis vyresnių moterų organizme gali 70 procentų padidinti klubo lūžio riziką, teigia amerikiečių mokslininkai.

Šios išvados sustiprina rekomendacijas, kad žmonių organizme būtų pakankamai vitamino D, kurį organizmas visų pirma pasigamina tiesioginiuose saulės spinduliuose arba gauna su žuvų taukais, kiaušinių tryniu ar pieno produktais.

Lūžių ir vitamino D ryšys pastebėtas jau prieš 15 metų, teigia dr. Michael F. Holick iš Bostono universiteto. Pasak jo, „geroji žinia yra tai, kad ta priklausomybė yra nuosekli – kuo daugiau organizmas turi vitamino D, tuo mažesnė rizika patirti klubo lūžį”.

Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Annals of Internal Medicine”, praneša „HealthDay News”.

Klubo lūžis vyresniojo amžiaus žmonėms yra itin pragaištingas. Pasak dr. Holick, pusė klubo lūžį patyrusių senų žmonių patenka į slaugos namus, o kas penktas miršta per pirmuosius metus dėl įvairių komplikacijų.

Naujausiam tyrimui, kuriam vadovavo Jane A. Cauley iš Pitsburgo universiteto, buvo surinkti duomenys apie 800 moterų, kurių amžius buvo nuo 50 iki 79 metų ir kurios buvo stebimos iki devynerių metų.

Nustatyta, kad klubo lūžio rizika nuosekliai didėja organizme mažėjant vitamino D. Moterims su mažiausiu vitamino D kiekiu rizika patirti klubo lūžį buvo 71 procentu didesnė nei moterims, turėjusioms daugiausia vitamino D.

Dr. Holick pabrėžia, kad vitaminas D yra itin svarbus, kad organizmas įsisavintų kalcį, kuris būtinas kaulams.

„Neturėdamas pakankamai vitamino D, organizmas negali veiksmingai įsisavinti kalcio. Vitaminas D taip pat padeda išsaugoti sveikus kaulus, palaikydamas kaulų ląsteles gyvas”, sako dr. Holick.

JAV rekomenduojama vitamino D dienos norma yra nuo 200 iki 400 tarptautinių vienetų (TV). Tokį kiekį galima užsitikrinti kasdien saulės spinduliuose pabuvus 10-15 minučių.

Lietuvoje rekomenduojama vitamino D dienos norma yra 5 mikrogramai.

„Kad gautumėte tiek vitamino D, kad sumažėtų klubo lūžio rizika, kasdien reikia gauti bent 1000 TV su kokiais nors papildais”, pataria dr. Holick.

Dr. John Jacob Cannell, ne pelno siekiančios organizacijos „Vitamin D Council” vykdomasis direktorius, sako, kad daugelis žmonių šios maistingosios medžiagos gauna nepakankamai.

Pasak jo, dėl vitamino D kiekio ypač turi susirūpinti moterys, ir jos turi gydytojų prašyti, kad joms nustatytų vitamino D kiekį.

Dr. Cannell pataria, kad kol moteris neišsityrė vitamino D kiekio savo organizme, ji tris mėnesius kasdien turėtų suvartoti 2000 TV.

Kitas šią vasarą paskelbtas tyrimas nustatė, kad vyresniojo amžiaus žmonėms, kurių organizme yra nepakankamai vitamino B, irgi gali grėsti didesnė rizika patirti klubo lūžį.

Grįžti į ankstesnį puslapį