MPGA nariams

VVKT siekia taisyti ankstesnes savo klaidas dėl maisto papildų

4 rugsėjo, 2008

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) deda pastangas, kad ištaisytų ankstesniųjų tarnybos vadovų klaidas ir kad nepabrangtų vaistinėse parduodami vitaminai bei kiti maisto papildai.

Taip atsitiktų, jei medicininės paskirties produktams (MPP) būtų pritaikytas ne MPP įstatymais nustatytas lengvatinis 5 procentų, o bendrasis 18 procentų pridėtinės vertės mokestis.

„Prireikė, jog pasikeistų du VVKT vadovai, kad galų gale su šia tarnyba maisto papildų platintojai galėtų imti bendradarbiauti konstruktyviai. Tikimės, kad tai atspindi apskritai Sveikatos apsaugos ministerijos sistemoje gerėjančią atmosferą, valdininkams atsisakant kai kurių ilgai ten tvyrojusių išankstinių nuostatų,” sako Savigydos pramonės asociacijos (SPA) vykdomasis direktorius Edvinas Butkus.

Kovo mėnesį tuometinė VVKT viršininkė Aurelija Kulčickienė Gutienė netikėtai išleido įsakymą, kuriuo iš MPP sąrašo išbraukė maždaug 240 pavadinimų MPP. Įsakyme įvardintaisiais MPP galima buvo prekiauti iki šių metų rugsėjo 1 dienos.

Farmacijos bendrovės, kurių platinami MPP pateko į VVKT viršininkės įsakymą, laikė jį visiškai nepagrįstu, tačiau neišdrįso jo apskųsti teismui, bijodamos VVKT pareigūnų keršto. Farmacininkams ypač kenkė itin trumpas laikotarpis, per kurį MPP reikėjo išimti iš rinkos, patiriant itin didelius nuostolius.

Buvusios VVKT viršininkės įsakymą birželio mėnesį papildė laikinai tarnybos vadovo pareigas ėjęs Vaidas Skyrius, numatęs, kad minėtaisiais MPP galima prekiauti iki 2009 metų birželio 1 dienos. Toks sprendimas priimtas  Sveikatos apsaugos ministerijos sekretoriui Romualdui Sabaliauskui surengus pasitarimą dėl medicininės paskirties produktų problemų, per kurį maisto papildų operatoriai turėjo progą SAM pareigūnams išdėstyti savo argumentus.

Tačiau atėjus rugsėjo 1 dienai apsižiūrėta, kad ir pataisytasis VVKT įsakymas dėl MPP tebelieka teisiškai ydingas. Reikalas tas, kad PVM lengvatą medicininės paskirties produktams garantuoja jų buvimas Medicininės paskirties produktų sąraše, o juos išbraukus iš sąrašo, tačiau  leidus toliau jais prekiauti, tokiems produktams formaliai turėtų būti taikomas 18 procentų PVM.

„Nelogiškumas tiesiog pribloškiantis, tačiau džiugu, kad dabartinis Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas ponas Mindaugas Būta pademonstravo geranoriškumą, o Valstybinė vaistų kontrolės tarnybos specialistai operatyviai rado išeitį,” sako SPA vykdomasis direktorius E. Butkus.

Pasak jo, VVKT specialistai nurodė nepriekaištingą teisinį būdą ir pasiūlė suinteresuotiems maisto papildų platintojams pasiimti iš VVKT pažymas, patvirtinančias medicininės paskirties produktų paskirtį ir suteikiančias teisę taikyti lengvatinį 5 procentų PVM tarifą.

„Džiaugiamės, kad šiuo brangymečiu didelė grupė vitaminų ir kitų maisto papildų nebrangs dirbtinai vien dėl valdininkų neatsižiūrėjimo. Tikimės, kad tai leis kuo įvairiausioms mūsų visuomenės grupėms nesumažinti vartojimo tų produktų, kurie gali lemti jų kasdienę savijautą,” sako E. Butkus.

Grįžti į ankstesnį puslapį