MPGA nariams

Vitaminas B3 gali padėti apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos

5 lapkričio, 2008

Vitaminas B3, kurio esama mėsoje, žuvyje ar bulvėse ir kurio galima įsigyti kaip maisto papildo, gali padėti apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos ir pagerinti sveikų žmonių atmintį.

Kalifornijos universiteto mokslininkai tyrimais su pelėmis nustatė, kad B3 mažina tau proteiną, kuris siejamas su Alzheimerio ligos sukeliama žala. Jų tyrimo rezultatus šią savaitę paskelbs žurnalas „Journal of Neuroscience”.

Mokslininkai nustatė, kad B3 vitamino gavusių gyvūnų atmintis buvo geresnė. Dabar mokslininkai pradeda klinikinius B3 poveikio Alzheimerio ligos pacientams tyrimus, pranešime spaudai teigia Kalifornijos universitetas.

Tyrimo dalyviai 24 savaites dukart per dieną vartos vitaminą B3 arba placebą.

Mokslininkai pelėms, kurioms buvo išugdomi Alzheimerio ligos požymiai, duodavo vandens su vitaminu B3, o tada stebėdavo tau proteino kiekius ir nustatė, kad jie yra žymiai sumažėję.
Šis tau proteinas dalyvauja susidarant smegenų ląstelių „raizginiams”, kurie susiję su žala, kurią smegenims palaipsniui sukelia Alzheimerio liga.

Duodami vitaminu B3 praturtinto vandens, mokslininkai pastebėjo tam tikų požymių, kad pagerėjo tiek sveikų, tiek Alzheimerio požymių tyrinčių pelių atmintis.

Vitaminas B3 taip pat vadinamas nikotinamidu, jo esama ir pieno produktuose, duonoje, grikiuose, žirniuose, pupose, morkose. Lietuvoje rekomenduojama paros norma – 13 – 19 mg.
Pernelyg dideli vitamino B3 kiekiai žmogui gali būti kenksmingi.

Vitaminas B3 reikalingas toksinams iš organizmo šalinti, kai kurių hormonų sintezei ir normaliai organizmo fermentų funkcijai, nervų sistemos veiklai. Vitaminas B3 mažina blogojo cholesterolio ir didina gerojo cholesterolio kiekį kraujyje, tad yra svarbus diabeto prevencijai.

Grįžti į ankstesnį puslapį