MPGA nariams

Britų vyrai perspėjami dėl padirbtų vaistų

12 lapkričio, 2008

Didžiosios Britanijos vyrai perspėjami, kad jie gali žaisti su mirtimi, jei internetu įsigyja padirbtų vaistų.

Dr. David Gillen, „Pfizer” vaistų kompanijos medicinos direktorius, sako, kad vyrai dažniau siekia „apeiti” nacionalinę sveikatos sistemą, kad anonimiškai įsigytų vaistų.

„Pfizer” apklausė 900 vyresnių nei 35 metai vyrų ir nustatė, kad vienas iš dešimties pirko vaistų neturėdamas recepto, praneša BBC.

Didžiosios Britanijos medicinos priežiūros tarnyba teigia, kad pirkti vaistus internetu nėra neteisėta, tačiau tai nėra „gera mintis”.

Pasak pranešimo, vaistų klastotojai dažniausiai taikosi į „gyvenimo kokybę” gerinančius vaistus, kurie turėtų pagerinti erekciją (kaip „Viagra”) ar padėti sumažinti svorį.

Tačiau pastaruoju metu Didžiosios Britanijos tarnybos sulaikė ir padirbtų vaistų nuo širdies priepuolio ar vėžio.

Pusė vyrų, kurie receptinių vaistų buvo įsigiję be recepto, jų pirko internetu. Trečdalis apklaustųjų nurodė patogumą ir greitį kaip pagrindines paskatas nereceptiniams vaistams įsigyti internetu.

Tačiau valdžios institucijos perspėja, kad iki 90 procentų internetu parduodamų vaistų laikomi padirbtais.

„Atrodo, kad vyrai visiškai numoja ranka į riziką sveikatai, susijusiai su padirbtų vaistų pirkimu iš nekontroliuojamų tiekėjų ir yra ypač naivūs dėl sudedamųjų dalių, kurių gali turėti padirbti vaistai”, teigiama pranešime.

Nurodoma, kad padirbtų vaistų beveik neįmanoma atskirti be specialių tyrimų.

Naeem Ahmed, Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų priežiūros agentūros informacijos skyriaus vadovas, sako, kad tik bendrosios praktikos gydytojas gali skirti receptinius vaistus, o kiekvienas, perkantis vaistus internetu, gali susidurti su pavojumi sveikatai, kurį kelia padirbti arba standartų neatitinkantys vaistai.

Pasak jo, geriausiu atveju be naudos išleidžiami pinigai, tačiau blogiausiu atveju pakenkiama sveikatai arba net galima mirti, praneša BBC.

Šiemet vienos britų nevyriausybinių organizacijų atliktas tyrimas nustatė, kad net 62 procentai internetu jos nupirktų medikamentų buvo padirbti arba neatitiko standartų. Falsifikuojami buvo ir tokie medikamentai, kurie skirti rimtoms ligoms gydyti, kaip širdies ir kvėpavimo ligos, nervų ir protiniai sutrikimai.

Tyrimas apėmė daugiau nei šimtą interneto vaistinių ir trisdešimt su receptu parduodamų dažniausiai perkamų vaistų.

Visi jie užsakovui buvo atsiųsti neįsitikinus, ar jis turi receptą.

Nustatyta, kad 96 procentai interneto vaistinių veikia nelegaliai, 94 procentai tokių tinklapių neturi kvalifikuoto vaistininko, kuris galėtų patarti, per 90 procentų tokių e-vaistinių siūlo tik receptinius vaistus, o 86 procentai svetainių vartoja suklastotą patikimumo nuorodą.

Gavę užsakytuosius vaistus, ekspertai atliko vizualią ir cheminę receptinių vaistų analizę.

Trimis atvejais iš penkių tyrėjai gavo padirbtą arba standartų neatitinkantį vaistą. Nepaisant to, kad 38 procentai parsisiųstų vaistų yra autentiški, 16 procentų jų buvo nelegalus importas iš ne Europos Sąjungos valstybių, o 33 procentai neturėjo informacinio lapelio, kas irgi yra nelegalu ir gali kelti grėsmę vartotojo sveikatai.

Nelegalios interneto vaistinės paprastai nurodo taikančios neįprastai dideles nuolaidas, o tai tik gali sustiprinti įtarimus, kad siūlomi padirbti vaistai.

Grįžti į ankstesnį puslapį