MPGA nariams

Staigi mirtis dėl širdies problemų siejama su vitamino D nepakankamumu

19 lapkričio, 2008

Vokietijos mokslininkai vitamino D nepakankamumą sieja su širdies sutrikimais, staigia kardialine mirtimi ar mirtimi dėl širdies sutrikimų.

Mokslininkų nuomone, vitamino D nepakankamumo ir širdies negalavimų ryšys yra fiziologiškai paaiškinamas, pavyzdžiui, yra žinoma, kad vitaminas D turi įtakos širdies susitraukimo funkcijai.

Dr. Stefan Pilz ir jo kolegos iš Heidelbergo universiteto išnagrinėjo vitamino D kiekį kraujyje 3299-ių Kaukazo regiono gyventojų, kuriems 1997-2000 metais buvo atliekami koronarinės angiografijos tyrimai, siekiant nustatyti susiaurėjusias širdies arterijas. Šie tiriamieji buvo stebimi beveik aštuonerius metus.

Stebėjimo laikotarpiu 116 pacientų mirė nuo širdies sutrikimų, o 188 patyrė staigią kardialinę mirtį.

Nagrinėdami mirties priežastis, mokslininkai pastebėjo, kad žymus vitamino D nepakankamumas siejamas su beveik triskart didesne rizika mirti nuo širdies sutrikimų ir maždaug penkiskart didesne rizika patirti staigią kardialinę mirtį palyginti su tais tiriamaisiais, kurie turėjo optimalų vitamino D kiekį kraujyje.

„Šie duomenys aiškiai rodo, kad optimalaus vitamino D kiekio palaikymas gali būti perspektyvus būdas apsisaugoti nuo širdies ligų arba jas gydyti”, teigia mokslininkai, pabrėždami, jog reikia atlikti išsamius tyrimus su vitamino D papildais.

Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, praneša „Reuters Health”.

Grįžti į ankstesnį puslapį