MPGA nariams

Mokslininkai nustatė keturis metabolizmą lemiančius genus

28 lapkričio, 2008

Keturios genų variacijos atrodo lemiančios greitį, per kurį žmonės „sudegina” jų suvartotą maistą, ir ši išvada gali lemti, kad ateityje gydytojais pacientams pasiūlys labiau individualius sprendimus.

Metabolizmo skirtumai gali lemti, kad vieni žmonės gali būti labiau linkę susirgti tokiomis ligomis kaip diabetas, ir paaiškinti, kodėl smarkiai skiriasi mitybos režimo, sportavimo ar vaistų poveikis vienam ar kitam žmogui.

Tačiau iš karto žinant, kaip konkretaus žmogaus organizmas kraujyje skaidys molekules, kurios padeda susidaryti raumenims ir ląstelėms, kurios suteikia energijos, tai leis tobulinti sveikatos priežiūrą, sako Karsten Suhre iš Helmholtz centro Miunchene.

Mokslininkai išnagrinėjo 284-ių žmonių genus ir nustatė, kad keturi – FADS1, LIPC, SCAD ir  MCAD – yra susiję su metabolizmo greičiu.

„Atrodo, kad šie genai yra susiję su metabolizmu arba jame net vaidina itin svarbų vaidmenį”, sako K. Suhre.

Pasak jo, tai atveria kelią labiau suasmenintai sveikatos priežiūrai, kai gydytojas, pacientui skirdamas gydymą, gali pasinaudoti žiniomis apie paciento metabolizmą, gautomis iš jo genų sandaros.
Tai ypač gali būti naudinga gydyti ligoms, stipriai susijusioms su metabolizmu, tokiomis kaip koronarinių arterijų liga arba nutukimas.

Tyrimo rezultatus paskelbė „Public Library of Science Journal PLoS Genetics”, praneša „Reuters”.

Grįžti į ankstesnį puslapį