MPGA nariams

Daugėja duomenų apie vitamino D ir širdies sveikatos ryšį

3 gruodžio, 2008

Žmonėms su vitamino D nepakankamumu gali grėsti didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, teigia dabar atliekamus tyrimus apžvelgę mokslininkai.

Nors tokiai priklausomybei patvirtinti reikia išsamių tyrimų naudojant kontrolines placebo grupes, dabar laikoma, kad „vitamino D papildų vartojimas yra paprastas, saugus ir nebrangus”, rašo dr. John H. Lee ir jo kolegos iš JAV Misūrio universiteto. Jų išvadas skelbia žurnalas „Journal of the American College of Cardiology”, praneša „Reuters Health”.

Tyrėjai pažymi, kad gydytojai jau seniai yra pastebėję, kad pakankamas vitamino D kiekis, gaunamas su maistu arba kurį žmogaus oda susintetina veikiama tiesioginių saulės spindulių, yra svarbus kaulams, tačiau pastarojo meto tyrimai rodo, kad vitaminas D gali būti taip pat svarbus ir kitoms organizmo funkcijoms.

Žmonės vitamino D gauna su papildais, su šiuo vitaminu praturtintu pienu arba apelsinų sultimis, taip pat su žuvies taukais, o ultravioletinių spindulių veikiama oda vitaminą D sintetina. Nutukusiems žmonėms vitamino D nepakankamumo rizika yra didesnė, galbūt todėl, kad šis vitaminas užstringa riebalų ląstelėse.

Dr. J. H. Lee ir jo kolegos pabrėžia, kad vitamino D nepakankamumas yra paplitęs labiau nei anksčiau manyta ir Jungtinėse Amerikos Valstijose apima iki 57 procentų suaugusių gyventojų.
Nepakankamas vitamino D kiekis siejamas su širdies smūgiu, širdies nepakankamumu, infarktu, su diabetu susijusiomis širdies ligomis bei periferine arterijų liga. Be to, tyrimai nepakankamą vitamino D kiekį susiejo su dideliu kraujospūdžiu ir diabetu.

Vienas penkeris metus trukęs tyrimas nustatė, kad mažai vitamino D turintys asmenys gali dažniau patirti širdies smūgį ar priepuolį, širdies negalavimą ar kraujo patekimo į širdį sutrikimus, ir tokia rizika buvo dar didesnė asmenims su dideliu kraujospūdžiu.

Žmonės, turintys itin mažai vitamino D, sekretuoja per mažai paratiroidinio hormono, ir šis sutrikimas, žinomas kaip hiperparatiroidizmas, taip pat siejamas su širdies ir kraujagyslių problemomis, pastebi tyrėjai.

Dabar Jungtinėse Valstijose asmenims iki 50 metų rekomenduojama kasdien suvartoti 200 tarptautinių vienetų (TV) vitamino D, 50-70 metų amžiaus – 400 TV, o 600 TV – kam per 70 metų. Tačiau dr. J. H. Lee ir jo kolegos pažymi, jog esama duomenų, kad žmonėms vitamino D reikia kur kas daugiau.

„Daugelis šios srities specialistų mano, kad rekomenduojama paros norma turi būti padidinta bent iki 800-2000 TV vitamino D, o tai jau tokie kiekiai, kuriuos įsisavinti be papildų yra sunku, ypač toliau nuo pusiaujo esančiose platumose arba itin atšiauraus žiemos klimato vietose”, rašo jie.

JAV maisto ir vaistų agentūra laiko, kad 2000 TV vitamino D per dieną yra saugu vartoti, o vienas rizikos vertinimo tyrimas pernai padarė išvadą, kad saugu vartoti iki 10 tūkstančių TV vitamino D kasdien.

Grįžti į ankstesnį puslapį