MPGA nariams

Selenas gali moteris apsaugoti nuo šlapimo pūslės vėžio

9 gruodžio, 2008

Didesnis seleno kiekis moterų organizme gali šlapimo pūslės vėžio riziką sumažinti 34 procentais, teigia JAV atlikto tyrimo autoriai.

Tyrėjai iš Dartmouth medicinos mokyklos taip pat praneša nustatę, jog selenas mažina tokią riziką ir nedaug rūkantiems asmenims bei jau susirgusiems vėžiu, kuris siejamas su geno p53 pažeidimu.

Jau ir ankstesni tyrimai yra atskleidę panašų seleno ir moterų šlapimo pūslės ryšį, tačiau naujieji duomenys, kaip teigiama, pirmą kartą parodo seleno ir  su geno p53 pažeidimu susijusio vėžio ryšį. Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „Cancer Prevention Research”.

Tyrėjų vertinimu, gautieji rezultatai ateityje gali pateikti atsakymų, kaip apsaugoti žmones nuo tokių piktybinių navikų.

Su maistu gaunamo seleno kiekiai Europoje mažėja, kadangi Europos Sąjunga apmokestino kviečių importą iš Jungtinių Valstijų, kur kviečiai sukaupia daugiau seleno dėl ten naudojamų trąšų.
Laikoma, kad Didžiojoje Britanijoje kasdien žmogaus su maistu gaunamo seleno kiekis vidutiniškai sumažėjo nuo 60 iki 34 mikrogramų per dieną. Rekomenduojama paros norma yra 65 mikrogramai, o Europos Komisijos nustatyta leistina dienos norma yra 300 mikrogramų.

Dartmouth medicinos mokyklos tyrėjų grupė išmatavo seleno kiekį kojų naguose 767 žmonėms, kuriems nustatytas šlapimo pūslės vėžys (iš jų 76 procentai vyrų, vidutinis amžius 62 metai) ir 1108 sveikiems žmonėms (iš jų 61 proc. vyrų, vidutinis amžius 61 metai). Apskritai visiems tiriamiesiems nenustatytas seleno lygio ir šlapimo pūslės vėžio rizikos ryšys, tačiau pastebėtas žymus tokios rizikos sumažėjimas tarp moterų (34 proc.),  nedaug rūkančių asmenų (39 proc.) ir sergančių vėžiu dėl geno p53 mutacijos (43 proc.).

„Pūslės vėžiu susergama dėl įvairių priežasčių, ir manoma, kad viena svarbesniųjų yra susijusi su geno p53 mutacija”, sako tyrimo vadovė Margaret Karagas.

Mokslininkai rašo, kad tikisi šias išvadas pasitikrinti didesniu tyrimu, praneša tinklalapis nutraingredients.com.

Grįžti į ankstesnį puslapį