MPGA nariams

Nepakankamai vartojant magnio didėja širdies smūgio rizika

15 gegužės, 2009

Žmonėms, kurie kraujyje turi mažai magnio, širdies smūgio rizika padidėja maždaug ketvirtadaliu, teigia JAV mokslininkai.

Žurnale „American Journal of Epidemiology” jie rašo, kad padidinus šio mineralo kiekį, sumažėja išeminio insulto rizika, ir tai paaiškinama teigiamu magnio poveikiu tiems, kad kenčia nuo didelio kraujospūdžio ir diabeto.

Seniai yra žinoma, kad širdies smūgio tikimybę didele dalimi sumažina teisinga mityba, ypač nedidelis druskos vartojimas, taip pat kraujospūdžio sumažinimas. Taip pat nustatyta, kad didesnis magnio, kalio ir kalcio vartojimas mažina kraujospūdį.

Naujasis tyrimas kalba apie magnio gebėjimą sumažinti širdies smūgio riziką per antihipertenzinį mechanizmą, sako nutraingredients.com.

Magnis gaunamas su tokiu maistu kaip žalios lapinės daržovės, mėsa, krakmolas, grūdai, riešutai ir pienas. Anksčiau JAV atlikti tyrimai nustatė, kad daug suaugusiųjų negauna rekomenduojamos magnio paros normos (320 miligramų moterims ir 420 miligramų vyrams.

Lietuvoje rekomenduojama magnio paros norma yra 300 miligramų.

Tyrimas apėmė daugiau kaip 14 tūkstančių vyrų ir moterų, kurių amžius buvo 45-64 metai. Per 15 metų trukusį stebėjimą nustatyti 577 išeminio smūgio atvejai. Dažniausiai juos patirdavo asmenys, kentėję nuo didelio kraujospūdžio ir diabeto.

Magnio kiekis kraujyje buvo atvirkščiai proporcingas širdies smūgio rizikai, apibendrina mokslininkai.

Grįžti į ankstesnį puslapį