MPGA nariams

Omega-3 gali sulėtinti makulos degeneraciją

10 birželio, 2009

Omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių turtingas maistas gali sulėtinti amžinės makulos degeneracijos vystymąsi, teigia Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkai.

Amžinė makulos degeneracija (AMD) yra senatvinė akių tinklainės geltonosios dėmės (makulos) liga, kuria dažniausiai serga vyresni nei 60 metų žmonės.

Bostono Tuftso universiteto mokslininkai išnagrinėjo 2924 asmenų duomenis, kurie dalyvavo su amžiumi susijusių akių ligų tyrime ir kuriems buvo duodama placebo, antioksidantų, cinko arba  antioksidantų su cinku. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „British Journal of Ophthalmology”.

Tyrimo pradžioje jo dalyviai užpildė mitybos klausimyną, o po to jiems periodiškai buvo atliekami bendrieji ir oftalmologiniai tyrimai, praneša „Reuters Health”.

Mokslininkai nustatė, kad nepriklausomai nuo to, kokių papildų tyrimo dalyviai gavo, tiems, kas  suvartodavo daugiau omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, buvo sumažėjusi rizika, kad makulos nykimas progresuos. Be to, mažesnis glikemijos indeksas buvo susijęs su 24 procentais mažesne rizika, kad makulos nykimas progresuos.

Glikemijos indeksas rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio. Daug angliavandenių turinčių ir greitai virškinamų produktų glikemijos indeksas yra aukštas.

Pasak mokslininkų, tyrimas patvirtina idėją, kad mityba ir, jei reikia, maisto papildai gali sulėtinti makulos nykimą.

Kiek anksčiau kita JAV mokslininkų grupė paskelbė nustačiusi, jog moterims vartojant vitaminus B6 ir B12 kartu su folio rūgštimi, gali sumažėti rizika susirgti AMD.

AMD yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl senyvi žmonės apanka. Geriausias žinomas šios ligos prevencijos būdas yra nerūkyti tabako.

Grįžti į ankstesnį puslapį