MPGA nariams

Lietuvos sveikatos institucijos vėl ignoruoja Europos supratimo apie antibiotikus dieną

18 lapkričio, 2009

Lapkričio 18 dieną Europoje antrą kartą kartą minint supratimo apie antibiotikus dieną (European Antibiotic Awareness Day), Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija ją visiškai ignoruoja. Šios dienos tikslas yra didinti visuomenės budrumą, kaip vartojami antibiotikai, visų pirma, kada galima apsieiti be tokių stiprių vaistų.

„Nors Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija siekia išsivaduoti iš užsienio farmacijos kompanijų įtakos, ministerija su visais jos padaliniais vėl nesugebėjo surengti nė vieno renginio, kad atkreiptų visuomenės dėmesį į vis didėjančią antibiotikų problemą”, sako Savigydos pramonės asociacijos (SPA) vykdomasis direktorius Edvinas Butkus.

Europos Sąjungos institucijos antibiotikų problemą supranta dvejopai. Visų pirma, pabrėžiama būtinybė, kad antibiotikai būtų vartojami protingai ir kad jais nebūtų piktnaudžiaujama, apsaugant konkretaus žmogaus sveikatą.

„Simboliška, kad kaip tik šiandien spaudoje paskelbta sukrečiančios statistikos apie Lietuvos gydytojų piktnaudžiavimą skiriant antibiotikus”, pastebi E. Butkus. Pasak Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų direktorės akademiniam ir mokslo darbui doc. Jolantos Gulbinovič, daugiau kaip pusei vaikų ir trečdaliui suaugusiųjų, atėjusių pas gydytoją, dėl peršalimo ligų išrašoma antibiotikų, jų skiriama net tada, kai nustatoma virusinė viršutinių kvėpavimo takų infekcija, kurios šie vaistai negydo. Negana to, dažniausiai skiriama plataus veikimo antibiotikų, kurie žudo įvairių rūšių bakterijas ir kurie reikalingi tik labai sunkiems ligoniams.

Kita tarptautinei bendruomenei susirūpinimą kelianti problema – didėjantis antibiotikų vartojimas spartina jiems atsparių infekcijos sukėlėjų atsiradimą ir plitimą.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) praėjusią savaitę paskelbė, kad daugeliui šiuolaikinės medicinos elementų yra iškilusi grėsmė dėl virusų atsparumo antibiotikams, tuo pačiu vaistus paverčiant neveiksmingais. Pasak ECDC, vis didesnė rizika pacientams kyla atliekant organų transplantavimą, keičiant klubo sąnarį, atliekant piktybinių auglių chemoterapiją ir neišnešiotų kūdikių intensyviąją terapiją.

Oficialiai pripažįstama, kad infekcijos sukėlėjų Lietuvos ligoninėse atsparumas yra žymiai didesnis už ES vidurkį.

Daugiau informacijos apie Europos supratimo apie antibiotikus dieną http://ecdc.europa.eu/en/EAAD/Pages/Home.aspx/

Grįžti į ankstesnį puslapį