Nėščiosioms vartojant probiotikų maisto papildus, gali sumažėti rizika, kad jos susirgs diabetu, o jų vaikai ilgainiui taps nutukę, teigia suomių mokslininkai.
Nėštumo laikotarpiu paprastai padidėja cukraus kiekis kraujyje, ir tai vadinama gestaciniu diabetu, dėl kurio padidėja rizika susirgti antrojo tipo diabetu ir tikimybė, kad gimęs kūdikis vaikystėje bus nutukęs arba susirgs diabetu.
Žurnale „British Journal of Nutrition” paskelbto tyrimo autoriai teigia, kad vartojant probiotikų maisto papildus gestacinis diabetas išsivysto 20 procentų rečiau. Gestacinis diabetas yra dažniausias nėščiųjų medžiagų apykaitos sutrikimas.
Turku universiteto mokslininkai tai pat nustatė, kad probiotikus vartojusios nėščiosios pagimdė mažiau stambių naujagimių.
Buvo tiriamos 256 moterys pirmaisiais trimis nėštumo mėnesiais, jas suskirsčius kontrolinę ir placebo grupes bei tas, kurioms patarinėjo mitybos specialistas. Pastarosioms moterims buvo duodama papildų su gerosiomis bakterijomis Lactobacillus rhamnosus GG ir Bifidobacterium lactis Bb12.
Praėjus trims mėnesiams, mokslininkai nustatė, kad gestacinis diabetas pasitaikė 13-kai procentų probiotikus vartojusiųjų moterų grupėje, ir tai buvo žymiai mažiau nei placebo (36 proc.) ar kontrolinėje (34 proc.) grupėse. Vėliau taip pat nustatyta, kad probiotikų vartojimas sumažino tikimybę, kad naujagimiai bus stambūs.
Be to, nepastebėta jokio šalutinio probiotikų poveikio ar jų įtakos nėštumo trukmei.
Pasak mokslininkų, gautieji rezultatai rodo, kad probiotikų vartojimas nėštumo laikotarpiu gali būti saugus ir nebrangus būdas kovojant su pasaulyje itin sparčiai plintančiu metaboliniu sindromu.