MPGA nariams

Valdžios institucijos informuotos dėl neleistinos „Helvetia Apotheke“ veiklos

1 kovo, 2010

Savigydos pramonės asociacija (SPA) vasarį kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) dėl šveicarų gamintojo „Helvetia Apotheke” veiklos Lietuvoje, prekiaujant maisto papildais.

VMVT pranešė, kad tai bendrovei surašė Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimo protokolą dėl maisto papildų reklamos, ir visą medžiagą, susijusią su šia byla, perdavė Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai tolimesniam nagrinėjimui.

Šiandien dienraštis „Lietuvos rytas” straipsnyje „Maisto papildai – per prievartą” rašo, kaip Lietuvos gyventojams brukte brukami „Helvetia Apotheke” maisto papildai, neva padedantys mažinti svorį arba gerinantys sąnarių veiklą.

Dienraštis rašo, kad šveicarų bendrovės atstovams telefonu išgavus žmogaus sutikimą jam siųsti maisto papildus, vėliau, po „nemokamo bandomojo laikotarpio”, praktiškai labai sunku jų atsisakyti.

Ta proga Savigydos pramonės asociacija dar kartą perspėja visuomenę nepirkti jokių maisto papildų iš privačių asmenų arba prekybos agentų ir būti labai atsargiems, jei maisto papildai perkami internetu. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei 50 proc. internete parduodamų vaistų yra padirbti.

Pasak SPA direktoriaus Edvino Butkaus, didžiausias pavojus kyla, jei žmogus kokių nors maisto papildų susigundo pirkti turgavietėse iš privačių asmenų. Maisto papildams būtinos tam tikros laikymo sąlygos, o turgavietėse niekas negali garantuoti tokių maisto papildų kokybės, jie į Lietuvą įvežti greičiausiai nelegaliai, o jų pardavėjai užsiima neteisėta ūkine veikla.

Dėl tinkamų maisto papildų laikymo sąlygų abejonių kyla, jei net ir legalūs maisto papildai platinami per prekybos agentus arba siunčiami paštu. Be to, per prekybos agentus, įskaitant kai kuriuos gydytojus, parduodamų maisto papildų kaina paprastai būna neadekvačiai išpūsta, tokiems maisto papildams suteikiant beveik „stebuklingų” savybių.

Trečias pavojus – legalių arba net ir nelegalių maisto papildų prekyba internetu. Pirmiausia, būtina įsitikinti, ar kokia nors internetinė svetainė veikia teisėtai ir ar jos siūlomi maisto papildai legalūs.

Tokiose svetainėse turi būti aiškiai nurodyta, kam jos priklauso, taip pat aiškiai pateikiami jų savininkų rekvizitai ir kontaktai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pernai nustatė, kad maisto papildai buvo nelegaliai platinami tinklapiuose koralinis.lt, vision.lt, amway-produkcija.blogspot.com, coral-club-lt.eu, papildupasaulis.lt, o keliuose kituose užfiksuoti maisto papildų reklamos pažeidimai.

„Savigydos pramonės asociacija ir toliau bendradarbiaus su valstybės institucijomis, siekdama, kad nelegali maisto papildų rinka būtų galutinai sutriuškinta, kad būtų apsaugoti vartotojai, o visi legalių maisto papildų platintojai mokėtų mokesčius Lietuvos Respublikai”, sako E. Butkus. SPA vienija Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių maisto papildų ir nereceptinių vaistinių preparatų gamintojus bei gamintojų atstovus Lietuvoje. Asociacijai priklauso dešimt bendrovių.

E. Butkus pastebi, kad saugiausias ir daugeliu atvejų taupiausias būdas įsigyti reikiamų maisto papildų – pirkti juos vaistinėse, pasitarus su savo gydytoju arba vaistininku.

Ar maisto papildas yra legalus, vartotojai gali sužinoti Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos interneto svetainėje adresu http://www.vvspt.lt/maistopapildai/. Be to, ar įmonė (fizinis ar juridinis asmuo) turi leidimą užsiimti maisto tvarkymo veikla, galima sužinoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje http://www.vet.lt.

Grįžti į ankstesnį puslapį