MPGA nariams

Žaliosios lapinės daržovės gali sumažinti diabeto tikimybę

24 rugpjūčio, 2010

Vartojant daug žaliųjų lapinių daržovių, gali sumažėti rizika susirgti diabetu, teigia Jungtinės Karalystės mokslininkai.

Jie išnagrinėjo anksčiau atliktų šešių tyrimų apie vaisių ir daržovių vartojimą duomenis ir nustatė, kad tik špinatai ir kopūstai gali turėti teigiamo žymaus poveikio diabeto tikimybei sumažinti, praneša BBC.

Kasdien suvartojant pusantros porcijos, antrojo tipo diabeto rizika sumažėja 14 procentų, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „British Medical Journal”.

Apskritai specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti penkias vaisių ir daržovių porcijas. Tokia porcija daugelyje šalių laikoma 80 gramų vaisių arba daržovių.

Leičesterio universiteto mokslininkai išanalizavo duomenis apie 220 tūkstančių suaugusiųjų. Jie nustatė, kad apskritai didesnis vaisių ir daržovių vartojimas nebuvo ženkliai susijęs su mažesne tikimybe susirgti antrojo tipo diabetu, tačiau tokia tendencija pastebėta.

Tačiau atskirai imant žaliąsias lapines daržoves, prie kurių mokslininkai priskyrė ir brokolius su žiediniais kopūstais, tikimybė susirgti diabetu buvo žymiai mažesnė.

Mokslininkai apskaičiavo, kad vartojant 106 gramus tokių daržovių per dieną, diabeto tikimybė buvo 14 proc. mažesnė.

Mokslininkai negali tiksliai pasakyti, kodėl šios daržovės gali turėti tokį apsauginį poveikį, tačiau mano, kad taip yra dėl jose esančių antioksidantų kaip vitaminas C arba kadangi jos turi daug magnio.

Tyrimo vadovė prof. Melanie Davies sako, kad reikia ir toliau laikytis rekomendacijos kasdien suvalgyti penkias porcijas vaisių ir daržovių, o kas susirūpinęs dėl diabeto – valgyti daugiau žaliųjų lapinių daržovių.

Dabar mokslininkai ketina tirti asmenis su didesne susirgti diabetu rizika, siekdami nustatyti, ar tokių daržovių kaip špinatai ir kopūstai vartojimas gali sumažinti diabeto tikimybę.

Grįžti į ankstesnį puslapį