MPGA nariams

Vitaminas D susijęs su vėžio ir autoimuninių ligų genais

25 rugpjūčio, 2010

Mokslininkai nustatė, kad vitaminas D turi įtakos daugiau nei 200 genų, įskaitant tuos, kurie susiję su vėžiu ir autoimuninėmis ligomis kaip išsėtinė sklerozė, ir šios išvados patvirtina, koks reikšmingas gali būti vitamino D nepakankamumas.

Laikoma, kad pasaulyje vitamino D nepakankamumą patiria milijardas žmonių, todėl britų ir kanadiečių mokslininkų grupė teigia, kad sveikatos priežiūros tarnybos turi svarstyti rekomendacijas vartoti maisto papildus tiems, kas priklauso didžiausios rizikos grupėms.

„Mūsų tyrimas gana dramatiškai parodo, kokią didelę įtaka vitaminas D turi mūsų sveikatai”, sako tyrimo vadovas dr. Andreas Heger iš Oksfordo universiteto Funkcinės genomikos skyriaus.

Vitaminas D veikia žmogaus DNR per vadinamuosius vitamino D receptorius (VDR), kurių yra tam tikrose žmogaus genomo vietose. A. Hegerio vadovaujami mokslininkai nustatė 2776 VDR ir tai, kad jie turi tiesioginės įtakos 229 genams.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Genome Research”, praneša „Reuters”.

Vitamino D nepakankamumas laikomas pripažintu rachito rizikos faktoriumi, taip pat yra duomenų, kad jis padidina tikimybę susirgti tokiomis autoimuninėmis ligomis kaip išsėtinė sklerozė, reumatoidinis artritas ir pirmojo tipo diabetas, taip pat tam tikroms vėžio rūšims ir net senatvinei silpnaprotystei.

Turėdami tai galvoje, mokslininkai nagrinėjo DNR vietas, kurios siejamos su tam tikromis ligomis, kad nustatytų, ar jose yra daugiau VDR. Jie nustatė, kad tokių VDR yra „žymiai daugiau” tose DNR grandinės vietose, kurios siejamos su autoimuninėmis ligomis ir tam tikromis vėžio rūšimis kaip leukemija ir kolorektalinis vėžys.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresniojo amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus. Vitamino D turi riebiosios šaltųjų vandenų žuvys kaip lašišos, skumbrės ir silkės, taip pat žuvų taukai ir kiaušinio trynys.

Mokslininkai nesutaria, kiek per dieną žmogus turi gauti vitamino D. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, o Jungtinėse Amerikos Valstijose – nuo 5 iki 15 mikrogamų priklausomai nuo amžiaus grupės ir kitų faktorių.

Tačiau vis daugėja duomenų, kad vitamino D turi būti vartojama daugiau, kai kurie mokslininkai mano, kad nuo 25 iki 50 mikrogramų per dieną.

Grįžti į ankstesnį puslapį