MPGA nariams

A, C ir E vitaminai gali saugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio

14 rugsėjo, 2010

Vitaminų A, C ir E vartojimas „smarkiai susijęs” su mažesne gaubtinės žarnos vėžio tikimybe, rodo JAV atliktas tyrimas.

Žurnale „Cancer Causes Control” paskelbto tyrimo išvadose teigiama, jog multivitaminų, ypač  kurie turi A, C, E vitaminų ir folio rūgšties, vartojimas siejamas su mažesne rizika susirgti gaubtinės žarnos vėžiu.

„Visuminis vitaminų A, C ir E suvartojimas buvo susijęs su 24-30 procentų mažesne gaubtinės žarnos vėžio rizika”, rašo tyrėjai, kuriems vadovavo dr. Stephanie Smith-Warner iš Harvardo medicinos mokyklos.

Mokslininkai pažymi, kad ir atsižvelgus į kitus šios rūšies vėžio rizikos faktorius, vitaminų  įtaka gaubtinės žarnos vėžio tikimybei „išliko statistiškai reikšminga”, praneša nutraingredients.com.
Jau ir anksčiau mokslininkai manė, kad šitie vitaminai sumažina gaubtinės žarnos vėžio tikimybę dėl jų stiprių antioksidantinių galių ir potencialių priešvėžinių savybių.

Harvardo mokslininkai panaudojo duomenis iš 13- kos anksčiau atliktų kohortinių tyrimų, kurie apėmė daugiau nei 650 tūkstančių dalyvių.

Nustatyta, kad su maistu gaunami vitaminai A, C ir E nesusiję su rizika susirgti gaubtinės žarnos vėžiu. Tačiau tiems, kas šių vitaminų gaudavo ir su maistu, ir su maisto papildais, nustatyta žymi atvirkštinė šios ligos tikimybė.

Multivitaminų – ir ypač dar su kuriuo nors atskiru vitaminu – vartojimas buvo smarkiai susijęs su mažesne rizika susirgti gaubtinės žarnos vėžiu, o didesnis folio rūgšties vartojimas irgi buvo susijęs su mažesne rizika.

Grįžti į ankstesnį puslapį