MPGA nariams

Kaip apsisaugoti nuo amžinės geltonosios dėmės degeneracijos

21 rugsėjo, 2010

Pirmadienį prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniuje įvykęs piketas visuomenei priminė apie vieną dažniausių aklumo priežasčių Lietuvoje – amžinę geltonosios dėmės degeneraciją (AGDD).

Geriausias žinomas šios ligos prevencijos būdas yra nerūkyti tabako. Be to, mokslininkai pateikia vis daugiau duomenų, kokie vitaminai bei kitos veikliosios medžiagos gali sumažinti tikimybę susirgti AGDD arba sulėtinti jos progresavimą.

Pastarojo meto tyrimai AGDD susiejo su amino rūgšties homocisteino kiekiu kraujyje. Dideli homocisteino kiekiai yra siejami su kraujagyslių sienelių sutrikimu, o vitaminai B6 ir B12 su folio rūgštimi gali sumažinti homocisteino kiekį ir sustabdyti kraujagyslių funkcijų sutrikimus.

JAV atliktas tyrimas parodė, kad šiuos maisto papildus vartojusioms moterims tikimybė susirgti AGDD buvo 34 procentais mažesnė, o itin sunkių AGDD formų tikimybė buvo 41 procentu mažesnė.

Tiriamosioms atsitiktinės atrankos būdu buvo skirta placebo arba folio rūgšties (2,5 miligramo per dieną), vitamino B6 (50 miligramų per dieną) ir vitamino B12 (1 miligramas per dieną) mišinys. Toks gydymas truko septyneris metus, paskelbė žurnalas „Archives of Internal Medicine”.

Pasak mokslininkų, gautieji rezultatai taikytini ankstyvoms susirgimo formoms ir todėl gali būti laikomi rekomendacijomis AGDD rizikai sumažinti – tiek rizikai susirgti, tiek ir tikimybei, jog išsivystys sunki AGDD forma.

Tyrėjai taip pat pažymi, jog teigiamas vitaminų B ir folio rūgšties poveikis pasireiškia ne tik tuo, kad jie mažina homocisteino kiekį, tačiau ir veikdami kaip antioksidantai ir gerindami akies kraujagyslių veiklą.

Išnagrinėję anksčiau atliktų tyrimų duomenis, JAV mokslininkai taip pat paskelbė, kad akims padeda maistinės medžiagos karotenoidai su antioksidantinėmis savybėmis – tokios kaip luteinas ir zaeksantinas.

Karotenoidai yra natūralios dažančios medžiagos, kurios suteikia geltoną, oranžinę ir raudoną spalvas kuo įvairiausiems vaisiams ir daržovėms. Šios medžiagos taip pat veikia kaip antioksidantai, padedantys apsaugoti žmogaus organizmo ląsteles nuo pažeidimų, dėl kurių gali išsivystyti liga.

Luteinas ir zaeksantinas kaupiasi akių tinklainėje, ir šias medžiagas mokslininkai jau seniai susiejo su akių sveikata.

Mokslininkai patvirtino, kad luteinas ir zaeksantinas turi įtakos kuo įvairiausioms optinėms regos funkcijoms, be to, sumažina riziką susirgti AGDD ir katarakta. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Food Science”.

JAV mokslininkų tyrė taip pat tyrė žmones su pirminiais AGDD simptomais. Nustatyta, kad daugiausia omega-3 rūgščių vartojusiems asmenims rizika per 12 metų susirgti sunkia AGDD forma buvo 30 procentų mažesnė nei tiems, kas šių rūgščių vartojo mažiausiai.

Mokslininkai mano, jog AMD eiga susijusi su uždegiminiu procesu, o omega-3 rūgštys turi priešuždegiminių savybių, tad šios maistinės medžiagos šią ligą gali sulėtinti. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition”.

JAV nacionalinio akių instituto mokslininkai nurodo, kad jų išvadoms patvirtinti reikėtų surengti didelius klinikinius tyrimus. Tada galima būtų parengti nebrangią ir lengvai įgyvendinamą metodiką, kaip maisto papildais apsaugoti nuo AGDD progresavimo.

Manoma, kad Lietuvoje toli pažengusia AGDD forma sergančiųjų yra apie 40 tūkst. ir kasmet jų padaugėja nuo 1,6 iki 3 tūkstančių.

Grįžti į ankstesnį puslapį