MPGA nariams

Klausos nusilpimas senatvėje siejamas su folio rūgštimi

6 gruodžio, 2010

Klausos praradimas senatvėje – viena iš keturių labiausiai paplitusių senų žmonių lėtinių ligų – susijęs su mažu folio rūgšties kraujyje kiekiu, rodo Nigerijoje atliktas tyrimas.

Nors kurtumas senatvėje paplitęs visame pasaulyje, šio susirgimo priežastis dar nenustatyta. Pastarasis tyrimas parodė, kad mažas folio rūgšties kraujyje kiekis yra aiškiai susijęs su klausos išsaugojimu senatvėje, praneša sciencedaily.com.

„Folatų poveikis ląstelių medžiagų apykaitai, nervų sistemai ir kraujagyslėms yra reikšmingas klausos sistemai”, sako tyrimo vadovas dr. Akeem Olawale Lasisi. Tyrimo ataskaitą paskelbė JAV leidžiamas žurnalas „Otolaryngology – Head and Neck Surgery”.

Buvo tiriami 126 Nigerijos gyventojai, kurių amžius buvo per 60 metų. Į tyrimą nepateko tie, kas buvo sirgę diabetu, dideliu kraujospūdžiu, ausų ligomis, kas vartojo tam tikrus vaistus ir pan.

Pagrindinė tyrimo išvada ta, kad mažai folio rūgšties kraujyje turėję tiriamieji senatvėje buvo aiškiai labiau linkę prarasti galimybę girdėti aukšto dažnio garsus.

Mokslininkai tyrė ir vitamino B12 kiekį tiriamųjų kraujyje, tačiau šios veikliosios medžiagos ryšio su klausos praradimu nepastebėjo.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama folio rūgšties paros norma yra 200 mikrogramų.

Folio rūgšties turi visos žalialapės daržovės, taip pat kiaušiniai, gyvulių kepenys ir inkstai, pienas, alaus mielės.

Grįžti į ankstesnį puslapį