MPGA nariams

Saulė kartu su papildais geriausiai apsaugo nuo krūties vėžio – prancūzų tyrimas

17 gruodžio, 2010

Tiesioginiai saulės spinduliai ir vitamino D papildai gali būti veiksmingiausias būdas sumažinti krūties vėžio tikimybę, rodo Prancūzijoje atliktas tyrimas.

Jau daug tyrimų susiejo vitamino D kiekį žmogaus organizme su rizika susirgti tam tikromis vėžio formomis, įskaitant krūties vėžį, tačiau daug ginčų vyksta dėl to, kaip tą vitamino D kiekį padidinti – maisto papildais ar saulės spinduliais, praneša nutraingredients.com.

Abiejų šių galimybių išnaudojimas yra geriausias būdas, teigia žurnale „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention” paskelbta naujo tyrimo ataskaita. Tyrimui panaudota informacija apie 67721 menopauzę išgyvenančią moterį. Nustatyta, kad saulėtuose kraštuose gyvenančios ir daug vitamino D su maistu ar maisto papildais gaunančios moterys krūties vėžiu sirgo žymiai rečiau.
„Nors mūsų rezultatai nepagrindžia tiesioginės gautų ultravioletinių spindulių bei su maistu gauto vitamino D kiekių ir rizikos susirgti krūties vėžiu priklausomybės, tačiau jie parodo, kad organizmas turi gauti tam tikrą vitamino D kiekį, kad būtų apsisaugota nuo krūties vėžio. Tas minimaliai reikalingas kiekis skiriasi ir greičiausiai priklauso nuo individualaus organizmo  sugebėjimo iš abiejų šaltinių įsisavinti arba sintetinti vitaminą D”, teigia dr. Pierre Engel iš Nacionalinio sveikatos ir medicinos tyrimų instituto.

Per dešimt metų trukusį tyrimą prancūzų mokslininkai nustatė 2871 krūties vėžio atvejį. Pastebėta, kad labiausiai saulėtose šalies vietose gyvenusios ir daugiausia vitamino D su maistu suvartojusios moterys vėžiu sirgo 32 procentais rečiau, o tokiose vietose gyvenusios ir daug papildų vartojusios moterys – 45 procentais rečiau.

1941 metais JAV mokslininkas Frank Apperly pirmąkart paskelbė, kad vitaminas D lemia mažesnę vėžio tikimybę, po to atlikta daug tyrimų, patvirtinusių šio vitamino vartojimo ir mažesnės tikimybės susirgti kuo įvairiausių formų vėžiu ryšį.

Grįžti į ankstesnį puslapį