MPGA nariams

Saulės spinduliai ir vitaminas D atitolina dauginę sklerozę

14 vasario, 2011

Daugiau tiesioginiuose saulės spinduliuose būnantiems ir daugiau vitamino D savo organizme sukaupusiems žmonėms yra mažesnė tikimybė susirgti daugine (išsėtine) skleroze, rodo Australijoje atliktas tyrimas.

Jau anksčiau nustatyta, kad arčiau pusiaujo gyvenantys žmonės rečiau suserga daugine skleroze nei tie, kas gyvena toliau nuo pusiaujo, ir tai paaiškinama saulės spindulių ir sukaupiamo vitamino D kiekio skirtumais.

Australijos nacionalinio universiteto mokslininkai ištyrė 216 suaugusius žmones, kuriems 2003-2006 metais nustatyti pirmieji dauginės sklerozės simptomai.

Kontrolinėje grupėje buvo 395 sveiki žmonės. Tyrimo dalyviai buvo apklausiami apie jų gyvenimo būdą, buvo imami jų kraujo mėginiai, siekiant nustatyti vitamino D kiekį.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Neurology”, praneša sciencedaily.com.

Nustatyta, kad pirminių dauginės sklerozės požymių dažniau turėjo žmonės, kuriems per jų gyvenimą teko mažiau untravioletinių spindulių – sprendžiant pagal tai, kiek laiko jie būdavo lauke ir kiek toli nuo ekvatoriaus gyveno.

Tokie žmonės organizme taip pat buvo sukaupę 5-10 procentų mažiau vitamino D nei tie tiriamieji, kurie dauginės sklerozės požymių neturėjo.

Kadangi tiesioginiai saulės spinduliai gali iššaukti odos vėžį, specialistai perspėja tuo nepiktnaudžiauti.

Dr. Robyn Lucas, viena tyrimo autorių, pastebi, kad optimaliausia sveikatai būtų tiesioginiuose saulės spinduliuose būti dažnai ir neilgai.

Jos nuomone, galima soliariumų nauda siekiant apsisaugoti nuo dauginės sklerozės yra daug mažesnė nei pavojai susirgti odos vėžiu.

Be to, nenustatyta, kad buvimas saulėje padėtų žmonėms, kurie jau serga daugine skleroze.

Šia lėtine ir nepagydoma centrinės nervų sistemos liga dažniausiai susergama jauname amžiuje, ligos priežastis nėra aiški.

Lietuva priskiriama prie didelio dauginės sklerozės paplitimo regionų – čia šia liga serga beveik 3000 žmonių.

Grįžti į ankstesnį puslapį