MPGA nariams

Kalis siejamas su mažesne širdies smūgio tikimybe

2 kovo, 2011

Daug kalio turinčio maisto vartojantiems žmonėms tikimybė patirti širdies smūgį yra mažesnė, teigia Italijos mokslininkai.

Jie išanalizavo 11 anksčiau atliktų tyrimų, kurie apėmė daugiau kaip 247000 suaugusių žmonių, ir nustatė, kad suvartojant daugiau kalio tikimybė patirti širdies smūgį mažėja.

Mokslininkai tokią tendenciją sieja ne tik su pačiu kaliu, bet ir su tuo, kad šio mineralo turintis maistas, įskaitant daugelį vaisių ir daržovių, apskritai laikomas sveiku.

Tad šio tyrimo išvados paremia specialistų patarimus valgyti daugiau vaisių ir daržovių, kad būtų sumažintas pavojus susirgti širdies ir kraujagyslių, taip pat kitomis ligomis. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of the American College of Cardiology”, praneša „Reuters Health”.

Žmogui kalis yra itin svarbus mineralas, kuris padeda reguliuoti širdies ritmą, nervinius impulsus ir raumenų susitraukimą. JAV mokslininkai mano, kad daugeliui suaugusiųjų kasdien reikia suvartoti maždaug 4700 miligramų kalio, tačiau Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, rekomenduojama kalio paros norma yra tik 2000 miligramų.

Daugiausia kalio turi bulvės, pomidorai, bananai, slyvos ir džiovintos vynuogės, geras šio mineralo šaltinis yra pupos, pieno produktai ir riešutai.

Dr. Lanfranco D’Elia iš Neapolio universiteto medicinos mokyklos vadovaujami mokslininkai išanalizavo devyniolikos metų duomenis apie 247510 suaugusių žmonių. Kai kuriuose iš šių tyrimų apie kalio kiekį maiste buvo sprendžiama pagal klausimynus, kai kuriuose – ištyrus šlapimo mėginius.

Apibendrinę rezultatus, mokslininkai padarė išvadą, kad su maistu kasdien gaunamo kalio kiekį kaskart padidinus 1640 miligramų, širdies smūgio tikimybė kaskart sumažėja 21 procentu.

Pasak mokslininkų, širdies smūgio atvejų sumažėjimas penktadaliu reiškia, kad visame pasaulyje kasmet būtų 1,15 milijono mažiau mirčių nuo infarkto.

Kai kurie žmonės turi būti atsargūs ir turėtų pasitarti su gydytoju, prieš imdamiesi daugiau vartoti šio mineralo. Tai visų pirma pasakytina apie žmones, kurie serga inkstų ligomis, ir vartojančius tam tikrus kraujospūdį reguliuojančius vaistus.

Grįžti į ankstesnį puslapį