MPGA nariams

Resveratrolis gali padėti gydant vėžį, rodo JAV atliktas tyrimas

16 spalio, 2013

JAV atliktas tyrimas parodė, kad vynuogėse ir raudonajame vyne esanti veiklioji medžiaga resveratrolis gali padėti gydant kelių rūšių vėžį.

Misūrio universiteto medicinos mokyklos mokslininkai nustatė, kad melanomos pažeistas ląsteles resveratrolis padaro mažiau atsparias gydymui švitinimu.

Naujieji duomenys papildo anksčiau šiame universitete atlikto tyrimo rezultatus, jog resveratrolis palankiai nuteikia gydymui prostatos vėžio pažeistas ląsteles.

Dabar mokslininkai siekia išsiaiškinti, kaip ši veiklioji medžiaga būtų naudojama gydyti įvairių rūšių vėžį. Vienas iššūkių yra surasti būdą, kaip resveratrolis būtų pristatomas į piktybinius navikus, praneša medicalnewstoday.com.

Vienas tyrimo vadovų dr. Michael Nicholl pastebi, kad resveratrolio kol kas greičiausiai nepavyks panaudoti gydant pažengusią melanomą, kadangi labai sunku reikiamus resveratrolio kiekius pristatyti į šios ligos židinius.

Misūrio universiteto mokslininkų atlikto laboratorinio tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Surgical Research”.

Nustatyta, kad vien tik resveratrolio naudojimas sunaikino 44 proc. melanomos pažeistų ląstelių, o kartu naudojanti ir švitinimą, žuvo 65 proc. tokių ląstelių. Mokslininkai tikisi, kad gautieji rezultatai paskatins atlikti kitų tyrimų, kaip resveratrolis gali būti panaudojamas kovoti su vėžiu.

„Mes pastebėjome galimybių prošvaisčių, ir atrodo, kad resveratrolis potencialiai gali būti labai svarbus gydant įvairias vėžio rūšis”, sako dr. M. Nicholl.

Jis mano, kad viskas priklauso nuo to, ar mokslininkams pasiseks šią medžiagą pristatyti į pačius piktybinius auglius. Pavyzdžiui, melanomos atveju tai yra sudėtinga, kadangi melanomos paveiktos ląstelės keliauja organizme.

Tačiau mokslininkai mano, kad resveratrolis kartu su švitinimu gali būti naudojamas gydant metastazinius auglius smegenyse ar kauluose.

Atlikus daugiau tyrimų ir gavus tokių pat sėkmingų rezultatų, Misūrio universiteto vadovybė federalinės valdžios prašys pradėti kurti naujus vaistus ir atlikti klinikinius jų tyrimus. Jei viskas seksis gerai, tokiam vaistui sukurti prireiks kelerių metų.

Resveratrolį sintetina kai kurie augalai, jis gali būti išgaunamas iš vynuogių sėklų ekstrakto arba iš japoninės plačialapės rūgties. Ši medžiaga pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir antivėžinėmis sąvybėmis.

Resveratrolis taip pat vartojamas organizmui atstatyti, imunitetui stiprinti, apsaugai nuo žalingo aplinkos poveikio, bakterinių, virusinių, odos, širdies ir kraujagyslių, plaučių ir kitų ligų profilaktikai, cholesteroliui mažinti, menstruacijų ir sąnarių skausmams malšinti.

Resveratrolio rekomenduojama paros norma nėra nustatyta.

Grįžti į ankstesnį puslapį