MPGA nariams

Rokas Milevičius: pasiekti gerų rezultatų man padėjo treniruotės ir subalansuota mityba

20 kovo, 2015

Rokas Milevičius – pirmasis ir kol kas vienintelis lietuvis, patekęs į vadinamąjį jūrų Dakarą – ekstremalias jachtų lenktynes aplink pasaulį „Volvo Ocean Race”. Startavusios 2014 m. spalį Alikantėje (Ispanija), jos finišuos šių metų birželį Geteborge (Švedija). Šios jachtų lenktynės reikalauja ypatingo pasiruošimo, geležinės sveikatos ir begalinės ištvermės. Todėl ir sakoma, kad šioje regatoje dalyvauja pasaulio buriavimo elitas. Lietuvis Rokas Milevičius – šiuo metu Lietuvos buriuotojas Nr.1, savarankiškai pasiekęs ir olimpinį lygį – pasižymi visais šiais bruožais.Tokią fizinę formą jam padėjo pasiekti sistemingos treniruotės ir labai gerai subalansuota mityba.

Buriuotojus dėl mitybos lygina su kosmonautais

Rokas Milevičius neslepia: buriuotojų, plaukiančių aplink pasaulį ir besigalynėjančių su galingomis tropinėmis audromis sportinis režimas šiek tiek panašus į kosmonautų – daugybė laiko uždaroje erdvėje (jachtos stoja tarpiniuose finišuose tik kartą į mėnesį). Todėl ir buriavimo elito mityba – ypatinga, kaip kosmonautų. Nėra ko slėpti – ji yra nevisavertė, nes į jachtą juk nepasiimsi šaldytuvo mėnesiui su visu Maisto pasirinkimo piramidės sąrašu. Todėl į jachtą kiekviename tarpiniame uoste keliauja ne tik maisto atsargos, bet ir maisto papildai.

„Kol mes plaukiame aplink pasaulį, komandos mitybos specialistė kiekvienam iš mūsų paruošia individualius mitybos planus, įvertindama kiekvieno fizinę būklę. Su ja nuolat palaikome ryšį, dietologė kiekvienam atsiunčia nurodymus, kaip maitintis kiekvieną kartą trumpam išlipus į krantą. Taip pat pasiimame į jūrą maisto papildus, kuriuos vartojame kasdien. Juk į jūrą negalime pasiimti pakankamai kokybiško maisto, vežamės tik vadinamąjį sausai šaldytą davinį (jis užima mažai vietos ir greitai paruošiamas, nes kulinariniams žaidimams jachtoje nelabai yra laiko).
Mes negalime į jachtą imti jokio greitai gendančio, šviežio maisto. Mūsų maisto davinys – tai toks didelis maišas, padalintas į dvi dalis. Vienoje dalyje vienos dienos porcija, kitoje – kitos. Dienos racionas – pusryčiai, pietūs, vakarienė ir maisto papildai. Turime gauti pakankamai kalorijų ir būtinų maisto medžiagų, kad nenusilptume. Taip pat vartojame daug skysčių”, – sakė Rokas prieš startą Alikantėje.

Net vandenį paskanina tirpiais vitaminais

Kelioms dienoms dėl tropinės audros užstrigęs Oklande (Naujoji Zelandija), Rokas Milevičius turėjo laiko normaliam maistui. Tačiau net ir krante laikėsi komandos nurodymų – maisto racioną praturtinti būtinais maisto papildais.

„Labiausiai jūroje trūksta šviežio maisto, daržovių ir vaisių, su kuriais turėtume gauti būtiną kiekį vitaminų. Juk net ir vanduo, kurį geriame yra tarsi distiliuotas (jachtoje jį gamina specialus garintuvas). Šiame vandenyje nėra ištirpusių mineralų, jis beskonis. Dėl to būtina jį nuolat praturtinti, papildyti gyvybinėms funkcijoms svarbiomis medžiagomis”, – pasakojo Rokas.
Lietuvis ir jo komandos „Brunel Sailing”draugai vartoja 4 tipų vitaminus – daugiausiai tuos, kuriais pavasarį ar net apskritus metus savo maisto racioną papildo dauguma besirūpinančių sveikata – ne tik sportininkai.Tai multivitaminai, magnis, B6 ir, žinoma,vitaminas C.

Mityba iki regatos

Rokas prisipažįsta, kad iki regatos vienas svarbiausių papildų jo gyvenime buvo žuvies taukai. Taip ir sako – buvo „pagrindinis vitaminas”.

„Ir prieš lenktynes aplink pasaulį labai daug dėmesio skirdavau savo mitybai. Paskutiniais metais, prieš prasidedant „Volvo Ocean Race”, stengdavausi nevalgyti jokių„greitųjų” angliavandenių (miltai, makaronai, ryžiai ir visa kas iš jų pagaminta). Taip pat buvau visiškai atsisakęs cukraus. Mano mitybos racioną sudarė daug daržovių, šiek tiek kruopų ir daug mėsytes. Tačiau, gyvenant su komanda, taip maitintis yra labai sunku, o laive – ir visiškai neįmanoma. Todėl, trumpam išlipus į krantą, tiesiog norisi skaniai pavalgyti…”, – atvirauja Lietuvos buriuotojas Nr. 1.

Roko nuomone, kiekviena sporto šaka turi tam tikrą specifinę maisto piramidę:

„Kai ruošiausi olimpiadai, mano mityba taip pat buvo kitokia, vartojau kur kas daugiau angliavandenių. Ir, žinoma,kalną vitaminų”.

Paleo dieta

Iš esmės Rokui artimiausia yra Paleo mitybos sistema, tik šiek tiek modifikuota. Paleo (nuo žodžio Paleolitas) dieta paremta tuo, ką valgė mūsų protėviai, kad gyventų sveikai.Ši sistema, ypatingai populiari tarp sportininkų, žinoma kaip mėsos, vaisių ir daržovių dieta. Iš esmės žmonės maistui naudoja tai, kuo naudojosi ankstyvieji žmonės prieš atsirandant šiuolaikiškam žemės ūkiui ir gyvulininkystei.

Ši dieta apima maisto produktų, kurie turi labai didelę maistinę vertę, pavyzdžiui, liesos mėsos, jūros gėrybių, vaisių ir daržovių vartojimą. Sportininkai Paleo dietąvertina dėl didelio baltymų kiekio.

Grįžti į ankstesnį puslapį