MPGA nariams

Amerikiečių maisto papildų vartojimo įpročiai lietuviams leistų sutaupyti tūkstančius eurų

16 birželio, 2016

Neseniai Jungtinių Amerikos valstijų mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad per paskutiniuosius 22-ejus metus maisto papildų rinka šalyje padidėjo net 4 kartus. Buvo paskaičiuota, kad tinkamas maisto papildų vartojimas, stiprinant širdies, akių ir kaulų veiklą, iki 2020-ųjų metų medicininei priežiūrai skiriamų lėšų dalį galėtų sumažinti 50-čia mlrd. JAV dolerių. Lyginant statistikos duomenis, lietuviai šioje srityje ženkliai atsilieka.

Tinkama mityba taupo lėšas

Tyrime, publikuotame mitybos ir vitaminologijos mokslų žurnale, JAV mokslininkai išskyrė 4 pagrindinius sveikatos rizikos faktorius senatvėje: širdies ligas, diabetą, prastėjantį regėjimą senstant ir akių ligas bei kaulų osteoporozę. Jų teigimu, tinkamai maitinantis ir savo racioną papildant būtinomis organizmui medžiagomis, ypač senatvėje, vien širdies ligoms gydyti skiriama lėšų suma galėtų sumažėti 26,5 mlrd. JAV dolerių, o besikreipiančiųjų į medikus dėl akių ligų galėtų sumažėti beveik ketvirtadaliu – 23 proc.
Tyrime pažymima, kad maisto papildus reikia vartoti atsakingai ir derinti kartu su subalansuota mityba bei aktyviu gyvenimo būdu, atsargiai rinktis maisto papildų gamintojus, atidžiai vertinti ant pakuočių esančią informaciją apie maisto papildų sudėtį.
Apie maisto papildų rinkos augimą skelbia ir Didžioji Britanija, kurioje papildus vartoja 28 mln. gyventojų arba daugiau nei pusė – 55 proc. – visos šalies populiacijos. Tyrimų duomenimis, šis įprotis reguliariai ir kryptingai rūpintis savo sveikata padeda sutaupyti lėšų, skiriamų šalies žmonių sveikatos apsaugai.

Lietuviai pirmenybę teikia skoniui ir kainai

Lietuvos Maisto papildų gamintojų asociacijos direktorės Neringos Bulakienės teigimu, mūsų šalyje maisto papildų vartojimas populiarėja žymiai lėtesniais tempais. Lyginant JAV ar D. Britanijos gyventojų maisto papildų vartojimo įpročius, lietuviai, skaičiuojant pagal populiacijos dydį, jų vartoja net kelis kartus mažiau. „Dar vienas trūkumas – Lietuvos gyventojai maisto papildus vartoja stichiškai, nereguliariai ir ne visada tikslingai. Tai reiškia, kad mūsų šalyje daugiau lėšų išleidžiama ne stengiantis užkirsti kelią įvairiems negalavimams, jų prevencijai, o gydymui”, – sako asociacijos vadovė.
„Maisto papildai gali būti reikšmingi ne tik palaikant gerą sveikatą ir savijautą, bet ir užkertant kelią įvairioms ligoms, ypač toms, kurių rizika didėja dėl tokių faktorių kaip amžius, nevisavertė mityba, menkas fizinis aktyvumas ar patiriamas didelis stresas. Apskritai, labiau domėdamiesi savo sveikata, lietuviai galėtų prisiimti daugiau atsakomybės už ją, pasirinkti geriausius sprendimus geros sveikatos būklės palaikymui, tuomet mažiau dėmesio ir investicijų reikėtų skirti „gaisrų gesinimui” – gydymui ir hospitalizacijai”, – teigia N. Bulakienė.
Problema yra dar opesnė, nes lietuviai negauna pakankamai vitaminų ir mineralų su maistu. Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto specialistų atlikto ir šiemet vasarį leidinyje „Visuomenės sveikata” publikuoto tyrimo, dauguma lietuvių pirmenybę teikia maisto skoniui (39,7 proc.) ir kainai (31,9 proc.), o sveikatinimo tikslu maistą renkasi tik 13,4 proc. tyrimo respondentų. Lietuviai vidutiniškai suvartoja 260 g vaisių ir daržovių per dieną, vietoje rekomenduojamų 400 g, o jūros gėrybių vidutinis respondentas valgo 1-2 kartus per savaitę, vietoje rekomenduojamų 2-3 kartų.
Pasak N. Bulakienės, šie duomenys rodo, kad lietuviai linkę neįvertinti mitybos reikšmės sveikatai. Trūkstant įvairių vitaminų ir mineralų, jų poreikį reikėtų kompensuoti kokybiškais maisto papildais. JAV patirtis rodo, kad tai padeda sutaupyti sveikatos apsaugai skiriamų lėšų, o tikslingas ir savalaikis maisto papildų vartojimas padeda užkirsti kelią įvairiems negalavimams, kuriuos lemia netinkami mitybos įpročiai ar naudingųjų maisto medžiagų trūkumas.
Lietuvos maisto papildų gamintojų asociacija vienija Lietuvos bei kitų Europos Sąjungos šalių narių maisto papildų, specialiosios paskirties maisto produktų gamintojus ir jų atstovus Lietuvoje. Vienas pagrindinių asociacijos tikslų – suteikti žmonėms daugiau žinių apie naudingas mitybines medžiagas ir jų fiziologinį poveikį, populiarinti sveiką gyvenimo būdą bei pilnavertę mitybą, skatinti racionalų maisto papildų vartojimą.

Grįžti į ankstesnį puslapį