MPGA nariams

Išbandymas prie vaišių stalo: kaip nepersivalgyti?

14 balandžio, 2017

Nuo stalo prie stalo – tokiu ritmu per šventes gyvena daugelis lietuvių. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Rimantas Stukas sako, kad trys dienos prie vaišėmis nukrautų stalų yra tikras iššūkis virškinimo sistemai. Specialistas pataria neprarasti saiko, tačiau ir pats per šventes neatsisako paragauti tradicinių patiekalų. „Būtų neteisinga žmonėms rekomenduoti per šventes graužti tik morkas”, – kalbėdamas apie šventinius mitybos įpročius šypteli profesorius.

Kiek kiaušinių suvalgyti?

Profesorius R.Stukas pastebi, kad kiaušinis, vertinant jo sudėtį, yra puikus maisto produktas, tačiau tik tuomet, kai jo valgoma saikingai.
„Kalbant apie Lietuvos gyventojų įpročius, klasikinė rekomendacija yra suvalgyti apie porą kiaušinių per savaitę. Tačiau dabar atsiranda tyrimų, kuriuose teigiama, kad jeigu žmogus laikosi sveikos mitybos rekomendacijų, tai net ir kasdien suvalgant po vieną kiaušinį didelės rizikos nebus”, – sako R.Stukas.
Specialistas teigia, kad vienas ar du suvalgyti margučiai per dieną nepadarys didelės žalos organizmui ir virškinimo sistemai, tačiau trijų šventinių dienų nereikėtų paversti kiaušinių valgymo maratonu.
„Reikia turėti omenyje, kad kiaušinių trynys yra sunkiau virškinamas maisto komponentas. Jame yra cholesterolio, kuris apsunkina virškinimo procesą. Jeigu virškinimo fermentams tenka didesnis krūvis arba jų aktyvumas yra sumažėjęs, žmogus gali pasijusti blogai. Kiaušinių persivalgymas gali paūminti ir lėtines ligas, tuomet gali prireikti vaistų ar net gydytojo pagalbos”, – įspėja profesorius.
Pasak R.Stuko, kiekvienas žmogus per dieną su maistu turi gauti tam tikrą kiekį skirtingų maisto medžiagų. Jeigu yra piktnaudžiaujama tik vienos rūšies maistu, tai gali sukelti nemalonias organizmo reakcijas.

Majonezas: galima ar ne?

Apžvelgdamas lietuvių mitybos įpročius švenčių metu profesorius pastebi pagrindines tendencijas: dažnas valgo per riebiai, per saldžiai ir per daug, taip pat per mažai išgeria vandens. Ypač šventiniais laikotarpiais mitybos racione trūksta virškinimui naudingų skaidulų ir enzimų (fermentų), kurie padeda ne tik virškinti, bet ir valyti organizmą. Geriausias jų šaltinis yra švieži vaisiai ir daržovės.
„Būtų neteisinga žmonėms rekomenduoti per šventes graužti tik morkas, nes ir pats to nedarau. Jeigu pažiūrėsime į sveikos mitybos rekomendacijas, tai jų nėra atskirai Kalėdoms, Velykoms, žiemai ar vasarai. Jos visada yra vienodos ir reikia turėti omenyje, kad jeigu riebaus ar saldaus maisto rekomenduojama vartoti mažiau, tai ir per šventes nereikėtų juo piktnaudžiauti”, – sako R.Stukas.
Profesorius yra įsitikinęs, kad joks maisto produktas ar patiekalas nepadarys didelės žalos sveikatai, net ir pats nesveikiausias, jeigu jo bus valgoma labai nedaug ir retai. R.Stukas supranta, kad šventiniu laikotarpiu laikytis visų mitybos rekomendacijų yra pakankamai sunku. Jis ir pats per šventes neatsisako tradicinių, artimųjų ar giminaičių ruoštų skanėstų.
„Mano paties racione jau seniai nėra majonezo, tačiau per šventes neatsisakau paragauti kelių šaukštų mišrainių ar kitų patiekalų, ruoštų su šiuo maisto produktu. Viskas priklauso nuo kiekių. Paragauti galima visko, svarbiausia – nepersivalgyti. Geriausias matas yra vienas ar keli šaukštai, tačiau tikrai ne visa lėkštė”, – sako R.Stukas.

Ką daryti persivalgius?

Jei vis tik švenčių dienomis nepavyksta išvengti persivalgymo, profesorius rekomenduoja nedelsti ir kuo greičiau grįžti prie saikingos mitybos. Taisyklė paprasta: jeigu persivalgėte – kitą dieną reikėtų gerokai sumažinti porcijas.
„Nesakau, kad reikia badauti ir kitą dieną visiškai nieko nevalgyti, tačiau ženkliai sumažinti porcijas ir pasidaryti iškrovos dieną tikrai nepakenktų. Persivalgymą dažnai lydi virškinimo problemos, todėl gali tekti griebtis įvairių fermentinių preparatų”, – įspėja profesorius.
Pasak jo, vis dar išlieka tendencija, kad švenčių metu dėl persivalgymų, virškinimo sutrikimų ar apsinuodijimų maistu didžiųjų švenčių metu padažnėja iškvietimų medikams. Didelis krūvis tenka ir vaistininkams. Dažnam tenka konsultuoti negaluojančius, virškinimo ar skrandžio problemomis besiskundžiančius žmones.

Didžiųjų šalies vaistinių duomenis, šventiniais laikotarpiais šokteli virškinimo sistemai gerinti skirtų preparatų poreikis. Jeigu persivalgėte ir nežinote ko griebtis, verta atkreipti dėmesį į tai, kad tam tikri augalai, kaupdami įvairius biologiškai aktyvius cheminius junginius, geba koreguoti virškinimo funkcijas. Pavyzdžiui, virškinimo funkciją palaikyti padeda artišokų ekstraktas, suvirškinti riebų maistą padeda rozmarinų ekstraktas, sumažinti vidurių pūtimą – ciberžolių ekstraktas. Jei kankina pilvo spazmai, patartina išgerti pipirnių mėtų arbatos. Virškinimo trakto veiklą gerina ir margainio, karčiųjų kiečių žolės, šunvyšnių lapų ekstraktai.Tačiau pagrindinė mitybos taisyklė išlieka nepakitusi – valgyti reikia ne tik sveikai, bet ir saikingai.

„Linkėdamas gražių švenčių pirmiausiai visiems noriu priminti, kad jų prasmė yra tikrai ne valgiuose. Žinoma, smagu susitikti su artimaisiais, paragauti pagal iš kartos į kartą perduodamus receptus pagamintų patiekalų, tačiau nepamirškite, kad svarbiausia yra jūsų sveikata”, – primena R.Stukas.

Grįžti į ankstesnį puslapį